André Dussollier 78 let


Francouzský herec André Dussollier se narodil ve starobylém městě Annecy v jižní Francii, vyrůstal ale v Cruseilles na hranicích se Švýcarskem, později žil v Burgundsku. Na jevišti stál již v deseti letech v rámci školního představení a divadlo jej okouzlilo. Na přání otce, který byl zaměstnancem ministerstva financí, ale musel absolvovat klasické vzdělání a vystudoval univerzitu v Grenoblu.

Postavy vzdělaných a plachých mladíků s nejednoznačným charakterem provázely Dussolliera i v dalších filmech, s Truffautem se znovu setkal u filmu LÁSKA NA ÚTĚKU (Ľamour en fuite, 1979), mezitím navázal pracovní kontakty s dalšími významnými režiséry jako jsou Eric Rohmer, Claude Chabrol, Claude Pinoteau nebo Claude Lelouch. Mezitím začal hrát také poměrně často v televizi, samozřejmě pokračoval i v práci v divadle, častěji hrál v Théâtre de ľAthénée nebo Théâtre de Montparnasse.

Důležité bylo pro Dussolliera setkání s režisérem Alainem Resnaisem, s nímž během osmdesátých let natočil tři filmy. Poslední z nich, MELO (1986), znamenal pro Dussolliera první nominaci na Cézara. Mezitím zaznamenal mimořádný úspěch jednou z hlavních rolí v komedii TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ (Trois hommes et un couffin, 1985), která triumfovala po celé Evropě a dočkala se i amerického remaku. Jestliže Dussollierův vstup do světa filmu byl pozvolný, v průběhu devadesátých let se stal jedním z nejžádanějších herců své generace a znovu několikrát bodoval při udělování cen Cézara.

Film SRDCE V ZIMĚ (Un coeur en hiver, 1993) režiséra Claude Sauteta vynesl Dussollierovi Cézara za vedlejší roli, znovu pak stejnou cenu získal za film STARÁ ZNÁMÁ PÍSNIČKA (On connait la chanson, 1997) a válečné drama DŮSTOJNICKÝ POKOJ (La chambre des officiers, 2001). Mezitím zaujal svými výkony v dalším historickém filmu PLUKOVNÍK CHABERT (Le colonel Chabert, 1994), do historických kulis je zasazena i úspěšná kriminálka FANTOM PAŘÍŽE (Vidocq, 2001). V obou posledně jmenovaných filmech hrál spolu s Gérardem Depardieuem, setkali se pak ještě u dalších úspěšných filmů DRŽ HUBU! (Tais-toi, 2003) nebo VÁLKA POLICAJTŮ (36 Quai des Orfèvres, 2004).


17.2.1946
Annecy, Haute-Savoie, Francie
André Dussollier csfd

Mon crimeBigbugJuliette dans son bainLe Tigre et le présidentSpirála lžíV plamenechAttention au départ !Tout s'est bien passéPád letu A800FourmiTanguy, le retourPlevelChez NousPlný bytÀ fond21 nuits avec PattieBelles famillesDes ApachesLe grand jeuTři vzpomínkyBrèves de comptoirDiplomacieKráska a zvířeMilovat, pít a zpívatDes lendemains qui chantentLes reines du ringAssociés contre le crime...ImpardonnablesLa Bonté des femmesMon pire cauchemarChicasI pro lásku se zabíjíLe Grand restaurantLe mystèreObyčejná popravaDivoká trávaGalimatyášUne affaire d'EtatLeur morale... et la nôtreMusée haut, musée basPoslední zločinVražda ve vlakuZáležitost rodinyMoje místo pod sluncemSkoro celá pravdaSkřivánčí dvůrJízdenka do vesmíruNikomu to neříkejZbloudilá srdceIls voulaient tuer de GaulleLumíkŠkubání v palciPříliš dlouhé zásnubySuzie BertonTajní agentiVálka policajtůDrž hubu!La Légende de ParvaPodivné zahradyTři muži a nemluvně po 18 letech


Aktualizace osobnostního profilu André Dussollier: 7.12. 2023 21:56