Jonathan Hensleigh 65 let


Jonathan Blair Hensleigh (narozený v únoru 1959) je americký scénárista a filmový režisér, který se primárně specializuje na akční a dobrodružné filmy. Absolvoval univerzitu Massachusetts Amherst se specializací na historii. Poté přešel na Tulane (univerzitní právnická fakulta), kde byl v roce 1985 přijat do právnické společnosti Massachusetts Bar. Ještě předtím, než se dává na psaní scénářů, pracuje několik let právě jako právník.

Následně se Hensleigh zapojil do příprav filmu Skála, který se stal předmětem sporu s Americkým spolkem spisovatelů. Byl v týmu, který přepisoval původní scénář, ale Americký spolek spisovatelů přiznal autorství jen Marku Rosnerovi, takže Hensleigh se nakonec neobjevil ani v titulcích, na což reagoval dopisem i sám režisér Michael Bay. V něm otevřeně kritizoval arbitráž a říká, že by mu měl být přiznán podíl na filmu. S Bayem pracoval Hensleigh opět v roce 1998 na katastrofickém filmu ARMAGEDDON, tentokrát ale už jako oficiální scénárista. Pomáhal také přepsat scénáře pro další dva projekty Jerryho Bruckheimera a to CON AIR a 60 SEKUND.

V roce 2004 si odbyl svůj režijní debut filmem THE PUNISHER za asistence své ženy, hollywoodské producentky Gale Anne Hurd. K filmu psal také spolu s Michaelem Francem scénář, který je založen na stejnojmenném komiksu od Marvelu. Přesto, že pracoval s relativně malým rozpočtem, snažil se Hensleigh natočit "odvážný", realistický a násilný akční film, který by byl věrný duchu předlohy.

Z filmů, na kterých také pracoval jako scénárista můžeme uvést THE SAINT (1997), NEXT (2007) a WELCOME TO THE JUNGLE, který také sám režíroval.


13.2.1959
USA
Jonathan Hensleigh csfd

Mrazivá pastSejmout zabijákaMladý Indiana Jones: Cesta za světlemNextVítej v džungliKatMladý Indiana Jones: Masks of EvilMladý Indiana Jones: Démoni mámeníMladý Indiana Jones: Peklo v zákopechArmageddonSvatýJumanjiSmrtonosná past 3Sami v pouštiMladý Indiana JonesWar Journal: On the Set of 'The Punisher'


Aktualizace osobnostního profilu Jonathan Hensleigh: 11.11. 2023 08:19