Marie Drahokoupilová 82 let


Marie Drahokoupilová se narodila v červnu 1941 v Praze na Vinohradech. Otec byl stavebním inženýrem a rodina měla dobré ekonomické zázemí. Marie vyrůstala jako jedináček a rodiče jí podle jejích vlastních slov vytvořili přepychové dětství. Lásku k divadlu a k herectví jí vštěpila matka, která působila v mládí jako nadšená ochotnice, dobře se znala s Jiřím Plachým a Hanušem Theinem. Marie od 2. třídy základní školy recitovala básničky a hrála divadlo v divadelním kroužku. Stala se členkou Dismanova dětského rozhlasového souboru. Vychodila střední školu v Kubelíkově ulici, kde až do konce navštěvovala dramatický kroužek. Ještě během středoškolského studia získala malou filmovou roli ve snímku ŠTĚŇATA. Přes nesouhlas otce si podala přihlášku na DAMU a o alternativním studiu medicíny uvažovala pouze v případě neúspěchu.

Menší filmové příležitosti měla už během studia na DAMU a po návratu do Prahy se jí navíc otevřel prostor i v televizi. V roce 1969 ztvárnila jedinou hlavní postavu ve své kariéře, když jí režisér Václav Gajer obsadil jako Lenku Stříbrnou do psychologického dramatu FLIRT SE SLEČNOU STŘÍBRNOU. Představovala nepřístupnou přitažlivou ženu, které se marně dvoří místní svůdce v podání Jana Kačera. Drahokoupilová na divadle, ve filmu i v televizi obvykle hrála krásné, ale citově chladné manipulující ženy a intrikánky nebo vražedkyně - zkrátka spíše záporné postavy. Její kariéra se slibně rozbíhala a v polovině 70. let se dostala to širšího diváckého povědomí. Spolu s Irenou Kačírkovou se stala moderátorkou televizních kurzů francouzštiny, při kterých se mimochodem také francouzsky naučila. Tento cyklus se stal v době vrcholícího procesu normalizace určitým okénkem do západního světa a jeho oblíbenost byla větší než bychom dnes u tohoto televizního formátu očekávali. Během 70. let ztvárnila řadu výrazných vedlejších rolí ve filmu i televizi, spolupracovala se slavnými herci oné éry a propracovávala se do popředí anket divácké popularity.

Na filmovém festivalu v Karlových Varech se Drahokoupilová seznámila s rakouským obchodním zástupcem Ervinem Neuhartem a v roce 1980 se za něj provdala. Odešla z divadla na volnou nohu, což v praxi znamenalo, že se odstěhovala do Vídně a zpět do vlasti zajížděla jen zřídka. Prožívala poklidný život ženy v domácnosti a k herectví se vracela spíše výjimečně. Větší roli lékárnice si zahrála v seriálu Juraje Jakubiska TETA, který měl silné mezinárodní obsazení. Počátkem 90. let se sice manželství začínalo rozpadat, ale když se Drahokoupilová v roce 1993 rozvedla a odjela zpět do Čech, vracela se už do jiného státu a jiné situace na filmovém a televizním trhu. Její dřívější vazby na režiséry a tvůrčí skupiny se už dávno přerušily a pozvolna stárnoucí herečka rychle pochopila, že na velký comeback to nevypadá.

Z filmových rolí 90. let stojí za zmínku pouze vděčná postava paní správcové v Soukupově komedii SVATBA UPÍRŮ. Jako markýza Novohradská se v menší roli objevila i v Brabcově adaptaci hry Alfreda Jarryho KRÁL UBU. Marie Drahokoupilová je herečka, která převážnou většinu svých bezmála 50 filmů a televizních inscenací natočila v 60. a 70. letech.


12.6.1941
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Marie Drahokoupilová csfd

PastCizinec a krásná paníOpravdová láskaKrál UbuSvatba upírůAriadnina niťTedaldo a ElisaPokoj pro dvaBlauäugigPehavý Max a strašidláJára Cimrman ležící, spícíV podstatě jsme normálníTak co, mladý muži?Kam nikdo nesmíPan Vok odcházíRosničkaA od zítřka už budu moudráPustý dvorMamzelle NitoucheZítra vstanu a opařím se čajemBílá růžeBěž, ať ti neutečePodzemí svobodyCirkus v cirkuseOsud jménem KamilaPoslední královnaPoslední ples na rožnovské plovárněPrinc ChocholoušVeľká noc a veľký denMuž v osidlechTři nevinníTřicet panen a PythagorasĎábel v altánuLev je v ulicíchMorgianaKam slunce nechodí...KonfrontaceSlečnám nic nevadíTouha Sherlocka HolmeseTřírohý kloboukČlověk není sámAgent z VaduzuDáma v jezeřePsíčci lorda CarltonaSvatby pana VokaAksálFlirt se slečnou StříbrnouPodivný výslechVelká orgieBylo čtvrt a bude půlMaltézský sokolDívka a smrtZločin lorda SavilaDoktor a běsiKřišťálová nocMěsíc s dýmkouObeplutíZáhada sedmi černých koček7 zabitýchSvatba s podmínkou


Aktualizace osobnostního profilu Marie Drahokoupilová: 31.10. 2023 08:57