Věra Ferbasová (1913 - 1976)


„Komik v sukních“ Věra Ferbasová se narodila 21. září 1913 v Sukoradech do rodiny středoškolského profesora v Jičíně. Ve 20. letech se mladá Věrka přestěhovala s rodiči do Plzně. Kvůli problémům s kázní přešla v kvartě z gymnázia na obchodní akademii, tu nakonec zdárně absolvovala a odešla do Prahy. Stala se sekretářkou v oblíbeném Divadle Vlasty Buriana.

Tento malý divadelní záskok odstartovat její zářivou filmovou kariéru, kdy v českém filmu nahradila Anny Ondrákovou v úlohách temperamentních klaunů, neposedných žabců a nezbedných dcerušek. U diváků si získala popularitu svou bezprostředností, smyslem pro humor, rozvernost a rovněž zálibu v převlecích, jež zdokonalovala v sentimentálních komediích Vladimíra Slavínského. I když kritika upozorňovala na některé její chybné výkony a na stálé stereotypní obsazování do stejných úloh.

Poprvé se na filmovém plátně zjevila jako účastnice večírku v Kantůrkově filmu V TOM DOMEČKU POD EMAUZY (1933). Zpočátku získala pouhé epizodní úlohy příbuzné (ROZPUSTILÁ NOC), divačky na dostizích (POLSKÁ KREV), prodavačky Slávky (PÁN NA ROZTRHÁNÍ), úřednice v prodejně losů (MATKA KRÁČMERKA), lovkyně autogramů (HUDBA SRDCÍ), dcery Pavly (ANITA V RÁJI), sestry Stáni (JEDNA Z MILIONU), filozofky Irči Vítkové (STUDENTSKÁ MÁMA) a nebo svědkyně Vlasty Kučerové (PRVNÍ POLÍBENÍ).

Z epizodek se později stávaly titulní úlohy a scenáristé psali role již předem pro ní. Taková byla například její Věra Hanáková vydávající se za malou holčičku ve Slavínského komedii ULIČNICE (1936), Věra Bártová ve TŘECH MUŽÍCH VE SNĚHU (1936), studentka Marta v Innemannově SEXTÁNCE (1936), dcera hajného Štětivce (Jára Kohout) Hanči v komedii NA TÝ LOUCE ZELENÝ (1936) Karla Lamače, Míla Janotová v komedii FALEŠNÁ KOČIČKA (1937), Anči Bártová v VDOVIČCE SPADLÉ S NEBE (1937), Zdenka Štěpánová v DĚVČÁTKU Z VENKOVA (1937), dvojrole Vandy Karhanové a cizinky Ruth Barretové ve VANDINÝCH TRAMPOTÁCH (1938) Miroslava Cikána, Slávka v Lamačově komedii SLÁVKO, NEDEJ SE! (1938), stále se převlékající Zdeňka ve snímku POZOR, STRAŠÍ! (1938) Karla Lamače, za desítky převleků se skrývající Boženka Smolíková jako SLEČNA MATINKA (1938), Andula Mráčková v Cikánově komedii ANDULA VYHRÁLA (1938), Věra v Landově PANENCE (1938), malý Venoušek ve Šléglově VENOUŠEK A STÁZIČKA (1939), švadlenka Tonička v DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI (1939), Klára v Čápově PANNĚ (1940) či Dagmar v Cikánově PROVDÁM SVOU ŽENU (1941).


21.9.1913
Sukorady, Rakousko-Uhersko
4.8.1976
Praha, Československo
Věra Ferbasová csfd

Hračičkové a kůň PřevalskéhoČtrnáctý v řaděBellinzonova pyramidaJáchyme, hoď ho do stroje!Hop, děti, do životaHračičkové a kočárekTetička za všechny penízeZáhada červeného pudruAlfons Karásek v lázníchKonec jedné služební jízdyTouha Sherlocka HolmeseTrapasy IIŠest uprchlíkůPřípad pro začínajícího kataSkřivánci na nitiCézar a detektíviPension pro svobodné pányTři přadlenyZločin a trik II.Dva tygřiKáťa a krokodýlPension pro svobodné pányÚplně vyřízený chlapČintamani & podvodníkMezi námi zlodějiDařbuján a PandrholaDnes naposledHlavní výhraPoslušně hlásímZlaté dnoProvdám svou ženuDceruška k pohledáníPannaDobře situovaný pánDědečkem proti své vůliVenoušek a StázičkaŽabecAndula vyhrálaPanenkaPozor, straší!Slečna matinkaSlávko nedej se!Vandiny trampotyDěvčátko z venkovaFalešná kočičkaMravnost nade všeVdovička spadlá s nebeŽena pod křížemKomediantská princeznaManželství na úvěrNa tý louce zelenýRozkošný příběhSextánkaSrdce v soumrakuTři muži ve sněhuUličniceŠvadlenkaCácorkaJedna z milionuKlub tří


Aktualizace osobnostního profilu Věra Ferbasová: 11.3. 2024 14:39