Roland Young (1887 - 1953)


Syn architekta, později přívětivě a nenuceně působící herec s pečlivě zastřiženým knírkem a patricijským vystupováním, získal vzdělání na škole v Sherborne a na Londýnské univerzitě. Poté byl přijat na Královskou akademii dramatického umění. Na divadle, ve West Endu, se poprvé objevil v roce 1908 ("Find the Woman") a čtyři roky poté debutoval na Broadwayi ("Tovární prázdniny"). Jako oblíbený herec vystupoval ve fraškách i klasických dramatech (Čechov, Ibsen); dvě komedie pro něho napsal Clare Kummer. V roce 1918 získal americké občanství a během 1. světové války sloužil u armády. Po válce se vrátil do New Yorku, kde se oženil s Kummerovou dcerou Marjorie (v roce 1940 se rozvedli). Následující roky cestoval mezi Amerikou a Londýnem. Jeho filmovým debutem byl němý SHERLOCK HOLMES (1922), ve kterém po boku Johna Barrymorea ztvárnil Dr. Watsona.

Po návratu do Států následovala pestrá směs komedií, kriminálek a dramat a rovněž práce na Broadwayi. Za zmínku stojí výjimečná záporná postava Uriaha Heepa v adaptaci klasického románu DAVID COPPERFIELD (1935) nebo bázlivý úředník s božskými schopnostmi z adaptace Wellsovy povídky MUŽ, JENŽ DOKÁZAL ČINIT ZÁZRAKY (1936, The Man Who Could Work Miracles). Jedním z největších úspěchů filmové kariéry tohoto herce dávajícího přednost "smokingovým" rolím byl komický bankéř Cosmo Topper, kterého pronásledují duchové jeho klientů (Cary Grant, Constance Bennettová) ve fantasy komedii PŘÁTELÉ Z ONOHO SVĚTA (1937, Topper) – za roli byl nominován na Oskara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Spolu s Billie Burkeovou si zahráli i v komedii LÁSKA A MLÁDÍ (1938) s Janet Gaynorovou a Douglasem Fairbanksem ml. a v prvním pokračování Topperových příběhů TOPPER NA CESTÁCH (1939).

Zazářil jako Willy, strýček Katharine Hepburnové v klasické "screwball comedy" PŘÍBĚH Z FILADELFIE (1940). Poslední hvězdnou roli měl v závěrečném sequelu "topperovské" duchařské série TOPPER SE VRACÍ (1941) s Billie Burkeovou a Joan Blondellovou. Ve 40. letech se objevoval v malých rolích po boku hereček jako byly Joan Crawfordová, Marlene Dietrichová, Paulette Goddardová a Greta Garbo se svým posledním filmem ŽENA DVOU TVÁŘÍ (1942). V roce 1945 uváděl Roland Young vlastní rozhlasový pořad a v tomtéž roce byl obsazen do vůbec první filmové adaptace slavné detektivky Agathy Christie "Deset malých černoušků" s názvem AND THEN THERE WERE NONE (1945). V roce 1948 se podruhé oženil. Koncem desetiletí začala jeho filmová kariéra upadat a v 50. letech přišlo několik televizních seriálů. Na Hollywoodském chodníku slávy má tak dnes Roland Young dvě hvězdy, filmovou a televizní.


11.11.1887
Londýn, England, Velká Británie
5.6.1953
New York City, New York, USA
Roland Young csfd

Aquel hombre de TángerSt. Benny the DipLet's DanceThe Great LoverBond StreetYou Gotta Stay HappyAnd Then There Were NoneStanding Room OnlyForever and a DayHistorky z metropoleThe Lady Has PlansThey All Kissed the BrideKráska z Nového OrleánsuTopper se vracíŽena dvou tváříDulcyHe Married His WifeIreneNo, No, NanettePrivate AffairsPříběh z FiladelfieStar DustHere I Am a StrangerThe Night of NightsYes, My Darling DaughterLáska a mládíSailing AlongTopper na cestáchAli Baba Goes to TownCall It a DayDoly krále ŠalamounaGypsyPřátelé z onoho světaGive Me Your HeartOne Rainy AfternoonThe Man Who Could Work MiraclesThe Unguarded HourDavid CopperfieldSluha gentlemanHere Is My HeartA Lady's ProfessionBlind AdventureHis Double LifePleasure CruiseWedding RehearsalA Woman CommandsHodinka s tebouLovers CourageousStreet of WomenThey Just Had to Get MarriedThis Is the NightAnnabelle's AffairsDon't Bet on WomenPagan LadyThe GuardsmanThe ProdigalThe Squaw ManMadam SatanNew MoonThe Bishop Murder Case


Aktualizace osobnostního profilu Roland Young: 25.2. 2024 19:13