Betsy Blair (1923 - 2009)


Narodila se jako Elizabeth Winifred Boger v městečku Cliffside Park v americkém New Jersey. Díky svému vzhledu se záhy stala dětskou modelkou a již v 15 letech získala místo tanečnice ve sboru. Svou první malou divadelní roli na broadwayských prknech získala o dva roky později – v roce 1940 se objevila ve hře Panama Hattie a o rok později získala hlavní roli ve hře The Beautiful People. Přibližně ve stejné době jí do oka padl herec a tanečník Gene Kelly, za kterého se v září roku 1941 provdala. I když i Betsy měla taneční zkušenosti, nemohla se zdaleka rovnat takovým tanečnícím jako byly Vera-Ellen, Cyd Charisse nebo Ann Miller, takže nikdy nedostala příležitost zahrát si ve filmu po boku svého manžela a neobjevila se ani v žádném muzikálu.

Jediným důvodem, proč Betsy získala v roce 1955 hlavní ženskou roli ve filmu MARTY, byla skutečnost, že Gene Kelly pohrozil studiu MGM, že pro ně přestane točit, pokud nenechají Betsy hrát. Role osamělé a nesmělé učitelky Clary, která se seznámí s podobně založeným řezníkem Martym, přinesla Betsy cenu BAFTA a nominaci na Oscara. Přestože to byla její životní role, nepomohla jí překonat její pozici na černé listině. V dubnu roku 1957 se s Kellym rozvedla a přstěhovala se do Evropy. V září roku 1963 se jejím druhým manželem stal producent a režisér Karel Reisz, se kterým žila šťastně v Londýně téměř 40 let – až do jeho smrti v listopadu roku 2002. i po jeho smrti zůstala žít v Anglii a zemřela v březnu roku 2009 na rakovinu ve věku 85 let.


11.12.1923
Cliffside Park, New Jersey, USA
13.3.2009
Londýn, England, Velká Británie
Betsy Blair csfd

Rodgers & Hart Story: Thou Swell, Thou Witty, TheHořící křížeMarcus Welby, M.D.: A Holiday AffairFlight of the Spruce GoosePodezřeníMaggieSestup do pekelA Delicate BalanceMazel Tov ou le mariageSmrt obchodního cestujícíhoPo celou nocStárnutíJá, delfínLies My Father Told MeThe Halliday BrandVýkřikHlavní třídaRencontre à ParisMartyOthelloKind LadyMystery StreetAnother Part of the ForestThe Snake PitDvojí životThe Guilt of Janet AmesScarlettthirtysomethingNeobvyklé příběhyGene Kelly: Anatomy of a DancerTours 1959Gejaagd door de winst (of het A.B.C. van de moderne samenleving)Versión española


Aktualizace osobnostního profilu Betsy Blair: 9.3. 2024 00:47