Fanny Brice (1891 - 1951)


Vlastním jménem Fania Borach. Herečka, zpěvačka a komik v sukni. Narodila se jako třetí dítě maďarským imigrantům na newyorské Lower East Side. Pro hereckou kariéru se rozhodla ve školních letech a roku 1908 se nechala angažovat v dívčím burleskovém sboru. (Americké zábavní divadlo první třetiny 20. století. Moderátor uváděl zpěv, tanec, skeče a striptýz.) Zde začala užívat příjmení Brice, měla 17 let a účinkovala v prvních scénkách zobrazující opilé Iry, či nechápající Asiaty. Ač pocházela s židovské rodiny a nemluvila jidiš, dokázala se tento přízvuk naučit a prodat jej v muzikálu THE COLLEGE GIRLS. Zde v roli Salome předvedla zpěv i závojový tanec (Salome tančila pro svého otce Herodiadina a žádala za to hlavu Jana Křtitele). Tím prorazila na Brodwayi a začala její několikaletá spolupráce se skladatelem Florenzem Ziegfeldem juniorem. Ona z jeho skladeb udělala šlágry, on z neznámé zpěvačky hvězdu třicátých let. Roku 1921 zazněla poprvé v jejím podání MY MAN, nejúspěšnější z více než dvaceti desek, které ji vydala Victoria a Columbia Records. Později tuto skladbu převzal Billie Holiday. Dalšímy šlágry byly SECOND HAND ROSE a THAN HAPPY WITH SOMEBODY ELSE.

Fanny byla třikrát vdaná. Krátký čas s holičem Frankem Whitem. Druhým mužem byl herec Julius „Nicky“ Arnstein. Třetím divadelní producent Billy Rose. Z těchto svazků pochází děti Frances (1919–1992) a malíř William Brice (1921–2008). Herečka je pohřbena na Westwood Village Memorial Park Cemetery.


29.10.1891
New York City, New York, USA
29.5.1951
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Fanny Brice csfd

ZeligThe Story of Will RogersZiegfeldův kabaretEverybody SingVelký ZiegfeldCrime Without PassionBe Yourself!The Man from Blankley'sMy ManMaking TroubleAlmonds and RaisinsThe Great StandupsBrother, Can You Spare a Dime?Hollywood Without Make-UpHollywood Goes to TownParamount Headliner: Broadway Highlights No. 1Night Club


Aktualizace osobnostního profilu Fanny Brice: 14.3. 2024 10:06