Anita Ekberg (1931 - 2015)


Zřejmě nejslavnější švédská herečka hned po Ingrid Bergman, celým jménem Kerstin Anita Marianne Ekberg, kterou stejně tak jako Ingrid neproslavily švédské filmy.

A to by ani nebyl Federico Fellini, aby si nevšiml urostlé, vnadné blondýny, která se přímo nabízela být obsazena do role „živé panenky“ ve SLADKÉM ŽIVOTĚ (1960). Její úloha je vedlejší, ale možná nejzapamatovatelnější a to až tak, že se svého času stala jistým sexsymbolem a neexistuje moc lidí, kteří by neznali její nejslavnější scénu za celou kariéru – koupel v římské Fontáně di-Trevi.

Spolupráce s Fellinim pokračovala na povídkovém BOCCACCIU ´7O (1962), kde je její krásou z billboardového plakátu na reklamu na mléko omámen doktor Antonio v podání Peppina de Filippa. Po dlouhé odmlce se s Fellinim sešla až v roce 1987 při natáčení autobiografického INTERVISTY, kde hrála sebe samu.

To ale neznamená, že v letech 1962-87 nějakým způsobem zahálela, hrála stále, hrála dobře, ale s upadající krásou a přibývajícími kilogramy, přestávala být obsazována do rolí atraktivních žen a jen zřídka kdy si mohla užívat role hlavní. Ale pokud ano, tak film stojí výhradně na ní, jako ve vampírském hororu MALENKA (1969) či dramatu SUOR OMICIDE (1978), kde podala vynikající výkon traumatizované ženy těžkou nemocí a zároveň čelící obvinění z několika vražd.


29.9.1931
Malmö, Malmöhus län, Švédsko
11.1.2015
Rocca di Papa, Itálie
Anita Ekberg csfd

Báječné ženy u vodyLe Nain rougeBámbolaLa signora della cittàAmbrogioCattive ragazzeIl conte MaxQuando ancora non c'erano i BeatlesDolce pelle di AngelaInterviewCicciabombaS.H.E: Security Hazards ExpertGold of the Amazon WomenSuor OmicidiDas Tal der tanzenden WitwenEl valle de las viudasCasa d'appuntamentoLa Lunga cavalcata della vendettaNortheast of SeoulDebito coniugale, IlIl divorzioKlauniQuella chiara notte d'ottobreBlonde Köder für den MörderJestliže je úterý, musíme být v BelgiiMalenkaUn sudario a la medidaCrónica de un atracoIl cobraLa sfinge d'oroScusi, lei è favorevole o contrario?Sedmkrát ženaCome imparai ad amare le donneWay... Way OutDas LiebeskarussellThe Alphabet MurdersBianco, rosso, giallo, rosaCall Me BwanaČtyři z TexasuBoccaccio '70A porte chiuseMongoli, IAnonima cocottesApocalisse sul fiume gialloLes Trois Etc... du colonelSladký životVe jménu ŘímaPařížské prázdninyScreaming MimiThe Man InsideInterpolValerieBack from EternityHollywood or BustMan in the VaultVojna a mírZarakArtists and ModelsKrvavá cestaAbbott and Costello Go to Mars


Aktualizace osobnostního profilu Anita Ekberg: 25.3. 2024 07:03