Nina Foch (1924 - 2008)


Herečka Nina Fochová byla jednou z nejjasnějších hvězd amerických béčkových filmů ve čtyřicátých letech, kdy slavila triumfy na scéně i na plátně. Její matka Consuela Flowertonová, americká herečka, známá svým románkem s legendárním filmovým milovníkem Rudolphem Valentinem, se vrátila do USA po rozpadu manželství s dánským dirigentem Dirkem Fochem.

Rok po tomto úspěchu připadla Fochové role Marie Antoinetty v kostýmním filmu SCARAMOUCHE a v roce 1954 byla nominována za roli v dramatu EXECUTIVE SUITE na Oscara. V roce 1956 hrála v dalším oscarovém velkofilmu DESATERO PŘIKÁZÁNÍ. O tomto snímku s biblickým námětem se dodnes tradují různé legendy, například, že v roli vojáka se v něm objevil Fidel Castro. V roce 1960 se Fochová objevila v dalším proslulém historickém filmu SPARTAKUS v režii Stanleyho Kubricka s Kirkem Douglasem v hlavní roli. Herečka nezanedbávala ani divadlo a často vystupovala na Broadwayi, kde debutovala už v roce 1947 v klasické komedii John Loves Mary.


20.4.1924
Leiden, Zuid-Holland, Nizozemsko
5.12.2008
Los Angeles, California, USA
Nina Foch csfd

Jak jsme vyrůstaliLáskou praštěnáPumpkinSouhlas rodinyKrevní poutoStín pochybnostiNež jsme se našliPoslední večírekLebkouni III: Temná budoucnostNěkdo se díváPopínavé květyThe Sands of TimeV náručí vrahaS ženami pod kůžíDixie LanesOutback BoundKočovníci smrtiShadow ChasersBohaté a slavnéEbony, Ivory and JadeJenniferU nás v domě strašíSlavné jméno HoudiniMahoganyFemale ArtilleryMůj kamarád lachtanThe ScarecrowSuch Good FriendsGidget Grows UpColumbo: Vražda na předpisHercule PoirotRebeccaCash McCallSpartakusTen Little IndiansDesatero přikázáníThree Brave MenIllegalYou're Never Too YoungExecutive SuiteFour Guns to the BorderFast CompanySombreroScaramoucheYoung Man with IdeasAmeričan v PařížiSt. Benny the DipJohnny AllegroThe Undercover ManTemná minulostJohnny O'ClockThe Guilt of Janet AmesA Song to RememberA Thousand and One NightsBoston Blackie's RendezvousEscape in the FogI Love a MysteryJmenuji se Julia RossPrison ShipCry of the Werewolf


Aktualizace osobnostního profilu Nina Foch: 24.2. 2024 08:28