Nelly Gaierová (1908 - 1995)


Nelly Gaierová se narodila jako Cornélia Gaierová 3. října 1908 v Hradci Králové c. k. rakouskému důstojníkovi, který padl v 1. světové válce. Po matce – výborné klavíristce zdědila Nelly, i její bratr (skvěle hrál na varhany) a sestra (na klavíru koncertovala s Českou filharmonií), hudební a umělecké nadání. V dětství se chtěla stát baletkou, ale zpěv zvítězil. Začala studovat zpěv na Státní konzervatoři u profesorky Doubravky Branbergerové, u které absolvovala v roce 1930.

Gaierová byla skvělá operetní diva. Měla všestranné herecké i pěvecké nadání, vrozený temperament, šarm, noblesu i nadhled pro ironii. Vytvářela zejména hlavní role v několika oblíbených operetách („Rose Marie“ nebo „Veselá vdova“) a později muzikálech („My Fair Lady“, „Loď komediantů“, „Žebrácká opera“ či „Kabaret“). Legendární muzikálovou zpěvačkou se stala rolí dohazovačky Helly Leviové ve slavném muzikálu „Hello, Dolly“ (1966). Podruhé (nejdřív jako Peyerová) byla vdaná za filmového podnikatele a úředníka Josefa Valentu (1895 – 19??).

Film si ji výrazněji všiml až po jejím příchodu do prahy v roce 1935, kdy ji Oldřich Kmínek obsadil do titulní role zpěvačky Darie Rovinské v melodramatu KLUB TŘÍ (1935). Do konce okupace se objevila pouze v pěti snímcích: jako Carmen v Kmínkově melodramatu JEJÍ HŘÍCH (1939), pařížská zpěvačka u Maxima v Čápově TANEČNICI (1943), paní Holá v detektivce ČTRNÁCTÝ U STOLU (1943) Oldřicha Nového, milenka podvodníka Pepi Hodka ve Vávrově dramatu ŠŤASTNOU CESTU (1943) a přítelkyně Filomény Houbičkové (Míla Pačová) v komedii Miroslava Cikána U PĚTI VEVEREK (1944).

Gaierová, i když byla, jako celá řada jejích kolegyní, označena za „kapitalistickou hvězdu“, tak například na rozdíl od Ljuby Hermanové, byla až do konce života filmem dosti obsazována. Ztvárňovala třeba věštkyni Sybilu (PAROHY), paní Rybovou (NEVÍTE O BYTĚ?), Rosu Lebedovou (KŘÍŽOVÁ TROJKA), Jakubcovou (SLOVO DĚLÁ ŽENU), dámičku ze společnosti (ANNA PROLETÁŘKA), Staňkovou (STŘÍBRNÝ VÍTR), Taxisovou (Z MÉHO ŽIVOTA), dámu s psíkem (CO ŘEKNE ŽENA), barmanku (OŠKLIVÁ SLEČNA), paní Werliovou (DITA SAXOVÁ), Langusovou (SARAJEVSKÝ ATENTÁT), hraběnku Nosticovou (ČAS LÁSKY A NADĚJE), tetu Ditu (JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!), Nelly (ZKROCENÍ ZLÉHO MUŽE), hraběnku (ŠÍLENÝ KANKÁN), starou baronku (FEŠÁK HUBERT), dvorní dámu (ŠAŠEK A KRÁLOVNA), hosta (ŽHAVÉ TAJEMSTVÍ), slepou stařenu (ZKOUŠKA PAMĚTI) či rozšafnou starou upírskou šlechtičnu (SVATBA UPÍRŮ).


3.10.1908
Hradec Králové, Rakousko-Uhersko
30.10.1995
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Nelly Gaierová csfd

Divadelní románPříliš hlučná samotaSvatba upírůPragueZamilovanáZkouška pamětiTakmer ružový príbehBurning SecretO nejchytřejší princezněŠašek a královnaKámen a růžeVelká filmová loupežZkrocení zlého mužeHrabě LuxemburgZebraFešák HubertMuzikál pro Nelly GaierovouPles v opeřeRendezvous in ParisVelký případ malého detektiva a policejního psa KykýnaŠílený kankánA na konci je začátekKonečná staniceOrfeus v podsvětíV hlavní roli Oldřich NovýDvě pohádky z lesaŠvec Janek v pohádkové zemi„Já už budu hodný, dědečku!“O líném HonzoviZítra vstanu a opařím se čajemIvanka a MarijkaNezbedná pohádkaČas lásky a nadějeSarajevský atentátHračičkové a drakJak se Honza učil bátVinobraníZ pohádky do pohádkyTaškařice v atelieruHvězdaDita SaxováFigarova svatba(W.A.Mozart)Vnuknutí pana BuddaPolka jede do světaO líném HonzoviOšklivá slečnaCo řekne žena...Snadný životZ mého životaStříbrný vítrAnna proletářkaSlovo dělá ženuPoslední výstřelVstanou noví bojovníciKřížová trojkaNevíte o bytě?ParohyU pěti veverekTanečniceČtrnáctý u stolu


Aktualizace osobnostního profilu Nelly Gaierová: 4.11. 2023 20:19