Rosemary Murphy (1927 - 2014)


Rosemary Murphyová se narodila 13. ledna 1927 v Mnichově jako dcera amerického diplomata. Po vypuknutí druhé světové války se její rodina přestěhovala do New Yorku. Zde Rosemary navštěvovala Neighborhood Playhouse a Actors Studio, na divadelní scéně však debutovala v rodném Německu v roce 1949 v Ibsenově dramatu PEER GYNT.

Hrála též ve slavném dramatu Freda Zinnemanna JULIA (1977) po boku Jane Fondové, Vanessy Redgraveové a tehdy začínající Meryl Streepové. Později účinkovala rovněž ve třech filmech Woodyho Allena: ZÁŘÍ (SEPTEMBER - 1987), DON´T DRINK THE WATER (1994) a MOCNÁ AFRODITÉ (MIGHTY APHRODITE - 1995). I v pokročilém věku je Rosemary Murphyová stále profesně aktivní, zahrála si například v tragikomedii Tamary Jenkinsové DIVOŠI (THE SAVAGES - 2004) a nově se objevila i v režijním debutu věhlasného oscarového scénáristy Charlieho Kaufmana SYNECDOCHE, NEW YORK (2008).


13.1.1927
Mnichov, Německá říše
5.7.2014
Manhattan, New York City, New York, USA
Rosemary Murphy csfd

RomanticiPo životěSynecdoche, New YorkDivošiDustHon na vrahaVzkaz v láhviLetci z TuskegeeMocná AfrodítéNepijte voduA kapela hrála dálTwenty BucksFor the BoysZáříWoman Who Willed a Miracle, ThePan Griffin a jáRukaAttic, TheBefore and AfterEleanor and Franklin: The White House YearsJulieEleanor and FranklinA Case of RapeLady's Not for Burning, TheLucas Tanner40 CaratsAce Eli and Rodger of the SkiesKráčející skálaA Fan's NotesBenYou'll Like My MotherKaždou středuJako zabít ptáčkaThe Young DoctorsThat Night!Der RufFrasierDoktorka QuinnováA Woman Named JackieZákon a pořádekTo je vražda, napsalaGeorge WashingtonMagnumColumboLucas TannerV ulicích San FranciscaMladí a neklidníAll My ChildrenAnother WorldThe Virginian


Aktualizace osobnostního profilu Rosemary Murphy: 11.4. 2024 15:45