Jester Naefe (1924 - 1967)


Německá Marilyn Monroe, herečka rakouského původu Jester Naefe byla slavná hlavně v poválečných letech, její úspěšnou kariéru ale přerušila zákeřná nemoc a nakonec i předčasná smrt. Narodila se ve Vídni, její otec Herbert Naefe pracoval jako řidič. Jako šestnáctiletá odešla Jester do Berlína, kde studovala herectví a již během druhé světové války hrála divadlo například v Hamburku nebo Wroclawi.

Manželství ovšem nebylo idylické, často bývá zmiňována historka z recepce v Bad Oldesloe, kde Alfred Tauszky svou manželku fyzicky napadl, mezitím kvůli podezření z daňových úniků musela rodina přesídlit z Hamburku do Itálie. Finanční machinace a hrozby soudem však dolehly i sem a Alfred Tauszky svou situaci nakonec v roce 1953 vyřešil útěkem do Venezuely. Manželku i s dvěma malými dětmi zanechal v Římě, Jester Naefe se pak vrátila do Německa a nedlouho nato se znovu stala filmovou herečkou, mimo jiné i z existenčních důvodů. K filmování se vrátila v roce 1954, následovaly její slavné role v mezinárodně obsazených filmech HVĚZDA Z RIA (Stern von Rio, 1955) nebo KONGRES TANČÍ (Der Kongreß tanzt, 1955). V těchto filmech hrála ovšem jen vedlejší role, naopak větší prostor dostala v příběhu početné rodiny vysídlené z jižních Čech v režii Rolfa Thieleho (MAMITSCHKA, 1955).

Do jejího soukromého i pracovního života zasáhlo natáčení koprodukčního filmu DĚVČE ZE SALINY (La ragazza della salina, 1957), zajímavém hned z několika úhlů pohledu. Vznikl v režii slavného českého filmaře Františka Čápa a mohl se pyšnit hvězdným mezinárodním obsazením (M. Mastroianni, M. Adorf). Jester Naefe zde měla scénářem předepsanou rvačku s mladou francouzskou herečkou Isabelle Corey, při natáčení scény ale zakopla a při pádu na skálu se vážně zranila. Film sice přes bolesti hlavy dokončila, ale následně jí byla diagnostikována roztroušená skleróza a její další kariéra tak vzala za své.

Kvůli své nemoci strávila Jester Naefe posledních deset let života v ústraní, zpočátku se pohybovala na invalidním vozíku, později byla zcela upoutána na lůžko. Nutno dodat, že většina jejích dosavadních příjmů z filmování padla na účty za drahá lékařská vyšetření a od roku 1960 žila ve velmi skromných poměrech se svou matkou. Zemřela osamělá a zapomenutá v městečku Geretsried nedaleko Mnichova 6. července 1967 ve věku 42 let. Její mladší dcera Vivian Naefe (*1953) je dnes uznávanou německou filmovou a televizní režisérkou.


12.9.1924
Vídeň, Wien, Rakousko
6.7.1967
Geretsried, Západní Německo
Jester Naefe csfd

Dívka ze salinyDas Liebesleben des schönen FranzDie goldene BrückeLumpazivagabundusDer Kongreß tanztDie spanische FliegeIhr LeibregimentMamitschkaSonnenschein und WolkenbruchStern von RioDas Bekenntnis der Ina KahrDas Kreuz am JägersteigDie kleine Stadt will schlafen gehenWer bist du, den ich liebe?Das Fräulein und der VagabundDer BagnosträflingDiese Nacht vergess ich nie


Aktualizace osobnostního profilu Jester Naefe: 5.12. 2023 16:26