Henry Koster (1905 - 1988)


Režisér Henry Koster se narodil 1. května 1905 jako Herman Kosterlitz v Berlíně. S filmem se seznámil již jako malé dítě, když jeho strýc Richard v roce 1910 otevřel kino v Berlíně a jeho matka tam každý den hrála na piáno jako doprovod k filmům. Malý Henry tam musel být s ní a tak každý den sledoval několik hodin filmové plátno. Již během studií na berlínském gymnáziu pracoval jako spisovatel krátkých příběhů a karikaturista, protože jeho otec opustil rodinu když byl Henry ještě malý a tak musel vypomáhat rodinnému rozpočtu. Díky úspěchu jeho krátkých příběhů ho najala berlínská filmová společnost jako scénáristu a v dalších letech se stal autorem dlouhé řady scénářů, mj. také napsal námět a scénář k českému filmu Karla Lamače HŘÍCH z roku 1928.

V Hollywoodu se uvedl úspěšnou sérii filmů s dívčí hvězdou Deannou Durbinovou TŘI ROZKOŠNÁ DĚVČÁTKA (Three Smart Girls), STO MUŽŮ A JEDNA DÍVKA (One Hundred Men and a Girl), TŘI DĚVČÁTKA POKRAČUJÍ (Three Smart Girls Grow Up) a JEJÍ PRVNÍ LÁSKA (First Love). S Deannou Durbinovou natočil ještě začátkem 40. let veselohru VĚČNÁ EVA (Věčná Eva), kde jí sekundoval Charles Laughton. Po sérii muzikálových komedií přišel první velký úspěch, když v roce 1947 natočil komediální snímek BISKUPOVA ŽENA (The Bishop's Wife) s Carym Grantem a Lorettou Youngovou za který obdržel nominaci na Oscara za nejlepší režii.

Začátkem 50. let natočil podle úspěšné divadelní hry M. Chaseové snímek HARVEY s Jamesem Stewartem. V roce 1952 podle románu Daphne du Maurierové MOJE SESTŘENICE RACHEL (My Cousin Rachel) s Olivií de Havillandovou a Richardem Burtonem. Následující rok vytvořil opět s Burtonem první cinemaskopický film ROUCHO (The Robe). V roce 1954 natočil film o Napoleonovi podle románu Annemarie Selinko DESIRÉE s Marlonem Brando. V roce 1958 odjel do Itálie kde natočil film s Avou Gardnerovou a Anthonym Franciosou LA MAJA DESNUDA o lásce malíře Goyi k španělské vévodkyni.

Začátkem 60. let zpracoval do melodramatické podoby biblický příběh PŘÍBĚH RUTH (Story of Ruth). O rok později převedl úspěšný broadwayský muzikál PÍSEŇ KVěTOVANéHO BUBNU (The Flower Drum Song) na filmové plátno. Následovaly veselohry s Jamesem Stewartem PAN HOBBS NA DOVOLENÉ (Mr. Hobbs Takes a Vacation), VEM SI JI, JE MOJE (Take Her, She´s Mine) a DRAHÁ BRIGITTO (Dear Brigitte). V roce 1966 po natočení filmu s Debbie Reynolds THE SINGING NUN ukončil kariéru a na zaslouženém odpočinku se po zbytek života věnoval malování, které zůstalo jeho celoživotní zálibou.


1.5.1905
Berlín, Německá říše
21.9.1988
Camarillo, California, USA
Henry Koster csfd

The Singing NunDrahá BrigittoTake Her, She's MineMr. Hobbs Takes a VacationFlower Drum SongThe Story of RuthLa maja desnudaFräuleinMy Man GodfreyDen DThe Power and the PrizeA Man Called PeterGood Morning, Miss DoveThe Virgin QueenDesiréeRouchoMoje sestřenice RachelO. Henry's Full HouseStars and Stripes ForeverElopementMr. Belvedere Rings the BellNení cesty v oblacíchHarveyMy Blue HeavenWabash AvenueCome to the StableThe Inspector GeneralThe Luck of the IrishBiskupova ženaThe Unfinished DanceTwo Sisters from BostonMusic for MillionsBetween Us GirlsVěčná EvaSpring ParadeFirst LoveTři děvčátka pokračujíThe Rage of ParisOne Hundred Men and a GirlKateřina posledníMarie BashkirtseffTři rozkošná děvčátkaA csúnya lányIl diario di una donna amataKribbebijter, DeMalá mamičkaTagebuch der GeliebtenPeterDas Häßliche MädchenDobrodružství krásné ženyMarilynDvojníkLaulu tulipunaisesta kukastaUnerwünschtes Kino


Aktualizace osobnostního profilu Henry Koster: 19.11. 2023 17:32