Lino Banfi 87 let


Lino Banfi, občanským jménem Pasquale Zagaria se narodil 9.července 1936, ale oficiální záznam matriky uvádí datum 11.července. Lino patří mezi známé aktéry poválečné italské komedie. Velice významným rysem (a také stavebním kamenem úspěchu) je jeho typický přízvuk z oblasti Bari. Jeho rodným městem je Andria, ale ve věku tří let se jeho rodina stěhuje do Canosa di Puglia, kde prožil celé dětství a dospívání. Lino byl vychováván v katolické rodině a jako umělec začíná v branži hudební jako zpěvák na festivalech ve svém rodném městě.

Roku 1969 získává první větší úspěch, a to v televizi RAI 2 v pořadu SPECIALE PER VOI. Pro televizní tvorbu se objevil v mnoha pořadech, estrádách a televizních seriálech. Z televizní tvorby připomeňme třeba snímek IL PADRE DELLE SPOSE (2006), nebo hraje roli dědečka Libera Martiniho v televizním seriálu LÉKAŘ V RODINĚ (Un medico in famiglia). Tento seriál je italskou televizí vysílán již od roku 1998. Rovněž se zde objevuje jeho dcera Rosanna v roli Dorotey. Roku 2010 hraje Lino roli Franca v televizní sérii TUTTI I PADRI DI MARIA.

Ve filmu Lino Banfi debutuje roku 1960, a to ve snímku Lucia Fulci URLATORI ALLA SBARRA. Rozhodující pro jeho další uměleckou kariéru bylo zcela určitě setkání s dvojicí Franco Franchi a Ciccio Ingrassia. Kromě několika divadlních her, kde se s oběma protagonisty objevil, musíme připomenout hlavně snímek ESORCICCIO (1975), který je samostatným dílem Ingrassii a tato parodie filmu VYMÍTAČ ĎÁBLA (1973) je považována za kultovní. Lino patří mezi známé aktéry poválečné italské komedie. On a dále například Lando Buzzanca, Renato Pozzetto, Renzo Montagnani či Edwige Fenech byli známé osobnosti italské erotické komedie v období sedmdesátých a osmdesátých minulého století. V této době byly tyto komedie často kritizovány právě pro odhalování nahoty či vulgarismy. V dnešní době se setkávají s pozitivní kritikou. Jako příklad uveďme snímky LA LICEALE SEDUCE I PROFESSORI (1979) nebo L´INSEGNANTE VA IN COLLEGIO (1978). Po té se objevuje ve velkém množství více či méně známých komedií. Celkově do dnešní doby můžeme mluvit o více než 120 rolích. Pugliese ve filmu CUKR, MED A FEFERONKA (1980), bohatý obchodník Aldo Petruzzelli v Corbucciho komedii LUXUSNÍ PRÁZDNINY (Roba di Ricchi), nebo jako trenér Oronzo Canà ve filmu L´ALLENATORE NEL PALLONE (1984) z prostředí fotbalu. Tento snímek měl pokračování roku 2008 s názvem L´ALLENATORE NEL PALLONE 2. Roku 2009 hraje v komedii INDOVINA CHI SPOSA MIA FIGLIA roli Antonia.

Lino Banfi a jeho herecký charakter a chování jsou blízké široké veřejnosti typického italského života. Tento jeho styl a způsob je velmi podobný tomu, co udělal Alberto Sordi v padesátých a šedesátých letech minulého století. Lino Banfi obdržel dvě významná státní vyznamenání. 2.6.1994 to bylo vyznamenání „Grande Ufficiale dell´Ordine al Merito della Repubblica Italiana“ a 27.12.1998 pak „Cavaliere di gran croce dell´Ordine al Merito della Repubblica Italiana“, vždy za zásluhy Italskou republiku.


11.7.1936
Andria, Bari, Puglia, Itálie
Lino Banfi csfd

Surprise TripVecchie canaglieQuo vado?Le frise ignorantiBuona giornataIl commissario ZagariaScusate il disturboSvatební horečka v CampobelloEstate al mare, Un'L'allenatore nel pallone 2Mio amico Babbo Natale 2Otec nevěstUn posto tranquilloPsí hvězdaUn difetto di famigliaPiovuto dal cieloVola SciusciùObchod stoletíMilionová pojistkaDva v sukníchHasiči 2: Hrdinská miseLuxusní prázdninyIl commissario Lo GattoObchodní domyŠkola zlodějůHasičiAllenatore nel pallone, L'Al bar dello sportOko, uhrančivý pohled, petržel a fenyklParťáci za všechny prachyDio li fa e poi li accoppiaLa moglie in bianco... l'amante al pepeRicchi, ricchissimi ... praticamente in mutandeVieni avanti cretinoŽlutý panterCornetti alla cremaL'Onorevole con l'amante sotto il lettoSpaghetti a mezzanotteTaková malá bestieCukr, med a feferonkaL'Insegnante al mare con tutta la classeLa moglie in vacanza... l'amante in cittàPřichází paní doktorkaRipetente fa l'occhietto al preside, LaL'AffittacamereL'Infermiera di notteL'infermiera nella corsia dei militariL'insegnante balla... con tutta la classeLa liceale seduce i professoriLa liceale, il diavolo e l'acquasantaLa poliziotta della squadra del buon costumeSabato, domenica e venerdìTutti a squolaInsegnante va in collegio, L'Insegnante viene a casa, L'La soldatessa alle grandi manovreRychlá děvčata bez džínChaotická brigádaOrazi e curiazi 3-2Spolužačka


Aktualizace osobnostního profilu Lino Banfi: 4.3. 2024 22:49