Zdena Hadrbolcová 86 let


Divadelní a filmová herečka se narodila 13.července 1937. Vyrůstala v pražských Holešovicích. Je o osm let starší než její bratr. Křestní jméno Zdena dostala po matce. Matka pracovala jako úřednice. Malá Zdenka trávila většinu času u své babičky. Otec František byl velký sportovec (cyklista a kanoista). Doma se příliš nezdržoval, protože byl členem a funkcionářem různých sportovních oddílů. Vždycky si přála být novinářkou, ale tehdejší doba tomu příliš nakloněná nebyla.

Ve filmech a seriálech hráje většinou maminky nebo tetičky. Svou historicky první maminku hrálu už v roce 1970, kdy si ji vybral režisér Karel Kachyňa pro film UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE. Tehdy ji bylo 32 let. Provdala se za svou studentskou lásku, manželství nevydrželo. Dlouhá léta žila se svým dobrým přítelem a dokumentaristou Jiřím Průchou. Nikdy si ho nevzala.

Mimo francouzštiny se věnuje angličtině a italštině. Přeložila hru Briana Friela Afterplay. Napsala detektivní román Paraple paní Černé. Také pracuje jako pedagožka. Na Katedře autorské tvorby a pedagogiky (DAMU) vyučuje hereckou výchovu na základě dialogického jednání.


13.7.1937
Praha, Československo
Zdena Hadrbolcová csfd

Přes prstyCelebrity s.r.o.Křídla VánocProbudím se včeraSráčiŠkola princůNespavostFrantišek je děvkařPohádkové počasíChyťte doktoraModrý MauritiusNávrat zbloudilého pastýřePohádka z ostrova ManArcha pro VojtuJedna vánočníNávrat idiotaNebe, peklo, rájKdo dostane burák?Koho ofoukne větříčekPrincezna Hyacinta a tříhlavý drakDva lidi v ZOOKdo probudí Pindruše ...?Sedm bílých plášťůSkřivánčí tichoŘetězová reakceLék pod kůžiNanečistoNejlepší kšeft mýho životaO kouzelnici KlotýncePaní LiškaPouťová pohádkaArabeskyNarozeniny režiséra Z. K.Pan PickwickZnění zlatého zvonkuŇoumaDrahá tetičkoHrdličkaMůj hříšný mužNávštěvní hodinyO štěstí a kráseSardinky aneb Život jedné rodinkyVelká filmová loupežVysoká hraZázračné dítěŽádost o přeloženíDo zubů a do srdíčkaJá nejsem jáPolíčkoČekání na stříbrné zvonkyByt je vykraden, maminkoCizí holkaKoloběžka prvníO nosaté čarodějniciRumburakVýbuch bude v pětVšichni mají talentRestauraceSlavnosti sněženekTakový talent


Aktualizace osobnostního profilu Zdena Hadrbolcová: 17.11. 2023 00:45