Clarence Brown (1890 - 1987)


Clarence Brown, narozený v Clintonu v Massachusetts Larkinovi Harrymu Brownovi, výrobci bavlny, a Katherine Ann Brownové (rozené Gaw), se společně s rodiči přestěhoval do Tennessee, když mu bylo 11 let. Navštěvoval školu v Knoxville a potom Univerzitu  v Tennessee, kterou absolvoval už ve věku 19 let se dvěma tituly v oboru strojírenství. Brzy ho fascinace automobilem přivedla k práci u společnosti Stevens-Duryea Company.

Clarence Brown během první světové války působil jako stíhací pilot ve vzdušných silách americké armády. V roce 1920, poté co odsloužil v první světové válce, získal další spolupráci (s Tourneurem) pro film The Great Redeemer (1920). Později téhož roku režíroval hlavní část filmu Poslední Mohykán poté, co se Tourneur zranil při pádu. Spolupráce s Mauricem Tourneuruem se počítala i před válkou a celkem trvala 7 let. Clarence na ni rád vzpomínal a byl mu za hodně vděčný.

Brown si našel nové pole působnosti a přešel do Universalu v roce 1924 a poté do společnosti Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), kde zůstal až do poloviny padesátých let. Na MGM byl jedním z hlavních režisérů a spolupracoval s jejich hlavními hvězdami; režíroval  s Joan Crawford šestkrát a Gretou Garbo sedmkrát.

Brown byl nominován 5x na Oscara jako režisér a jednou jako producent, ale on sám nikdy Oscara nedostal. Získal však ocenění za nejlepší zahraniční film za Annu Kareninu v hlavní roli s G. Garbo na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách v roce 1935. Brownovy filmy získaly celkem 38 nominací na Oscara a získaly devět Oscarů. Brown sám získal šest nominací na Oscara a v roce 1949 vyhrál British Academy cenu za filmovou verzi Intruder in the Dust s Williamem Faulknerem.


10.5.1890
Clinton, Massachusetts, USA
17.8.1987
Santa Monica, California, USA
Clarence Brown csfd

Plymouth AdventureWhen in RomeAngels in the OutfieldIt's a Big CountryTo Please a LadyIntruder in the DustSong of LoveThe YearlingBílé útesy doverskéO Velkou cenuLidská komedieCome Live with MeThey Met in BombayEdisonIdiot's DelightKdyž nastaly deště...Of Human HeartsHraběnka WalewskáThe Gorgeous HussyWife vs. SecretaryAh, Wilderness!Anna KareninaSadie McKeeŽena v poutechLooking ForwardNoční letEmmaLetty LyntonThe Son-DaughterA Free SoulInspiraceMaitressa GuvernérovaAnna ChristieRomanceMůj kluk je mariňákWonder of WomenKozáciZlatoŽena bez studuKikiTělo a ďábelSmouldering FiresThe EagleThe Goose WomanButterflyMajákDon't Marry for MoneyKdo je vinen?Foolish Matrons, TheGreat Redeemer, ThePoslední MohykánThe Light in the DarkNever Let Me GoThe Secret Garden


Aktualizace osobnostního profilu Clarence Brown: 18.3. 2024 08:56