Daws Butler (1916 - 1988)


Daws Butler je americký dabér. Narodil se v roce 1916 dne 16. listopadu v Toledu v Ohiu jako Charles Dawson Butler. Vyrůstal v Toledu, později se svými rodiči Ruth a Charlesem Butlerovými se přestěhovali do Oak Parku v Chicagu. Tam se začal zajímat o dabing.

Po skončení války se vrátil zpět a začal s dabingem animovaných postaviček. První práci dostal v roce 1948, kdy daboval minisérii SHORT SNORTS SPORT. Dále daboval v seriálech jako jsou: PŘÍBĚHY PSA FILIPSA, PIŠTA A FIŠTA, FLINTSTONEOVI, MÉĎA BÉĎA nebo SCOOBY DOO. Objevil se také ve filmu MARY POPPINS z roku 1964.

Dawson také v pozdějším věku učil studenty, kterým byl např. Nancy Cartwrighta, který propůčil svůj hlas postavě Barta Simpsona. Od roku 1940 byl ženatý s Myrtis Butler (rozen. Martin) se kterou měl celkem čtyři syny: David Butler, Don Butler, Paul Butler a Charles Butler.

Dne 18. května 1988 zemřel na infarkt v Los Angeles v Kalifornii.


16.11.1916
Toledo, Ohio, USA
18.5.1988
Los Angeles, California, USA
Daws Butler csfd

Animal FolliesPes Filipes na Divokém ZápaděRockin with Judy JetsonYogi and the Invasion of the Space BearsJak Tryskáčovi potkali FlintstoneovyMéďa Béďa - Velký útěkMéďa Béďa: Kouzelný let fešné husyMéďa Béďa: První vánoceFlintstones Meet Rockula and Frankenstone, TheHanna-Barbera Hall of Fame: Yabba Dabba Doo II, TheB.C.: The First ThanksgivingYogi's Ark LarkThe Phantom TollboothWhat's a Nice Kid Like You Doing in a Place Like This?Mary PoppinsMéďa Béďa1001 Arabian NightsAlphabet Conspiracy, TheMerrie Melodies: Starring Bugs Bunny and FriendsDinosaurek DinkMéďa Béďa: Cesta za poklademThe JetsonsThe Bugs Bunny and Tweety ShowMéďa Béďa a strážci galaxieMéďa Béďa a vesmírný závodNová show Pepka námořníkaC B BearsFred Flintstone and FriendsScooby-DooScoobyho hvězdná olympiádaAesop & SonThe Sylvester & Tweety ShowBailey's Comets


Aktualizace osobnostního profilu Daws Butler: 24.2. 2024 17:51