Eva Holubová 65 let


Eva Holubová je již řadu let jednou z největších hvězd českého filmu, i když ve spojení s ní se tohoto termínu neužívá.

Kromě již zmíněného studentského snímku debutovala Holubová jako studentka DAMU také v celovečerním filmu; poprvé se objevila ve filmu KOPRETINY PRO ZÁMECKOU PANÍ (1981), následně jí byly souzeny menší postavy zakomplexovaných kamarádek hlavních hrdinek (TICHÁ RADOSŤ, 1985; PŘÍBĚH 88, 1988; ČAS SLUHŮ, 1989), v hořké komedii VRAŤ SE DO HROBU (1989) hrála do značné míry samu sebe. Cesta Evy Holubové k velkým a úspěšným rolím kopíruje osud řady jiných hereček, jejichž rozletu v mládí bránil nepříliš atraktivní vzhled a musely si počkat na charakterní role středního věku. První výraznou kreaci ve filmu předvedla jako sadistická vychovatelka v Renčově dramatu REQUIEM PRO PANENKU (1991).

Ani to však ještě nebyl počátek její úspěšné herecké kariéry. Ten nastal až koncem 90. let. Po boku Rudolfa Hrušínského zaujala v povídkovém filmu KNOFLÍKÁŘI (1997). Divácky vděčné i kritiky ceněné role tragikomických a životem znavených žen hrála v Hřebejkových filmech PELÍŠKY (1998) a PUPENDO (2003). Výraznou příležitost dostala také jako předsedkyně volební komise v komedii Alice Nellis ENE BENE (2000), menší role ale ztvárnila v řadě dalších snímků. Holubová si osobně velmi cení dlouholeté spolupráce s režisérem Tomášem Vorlem (PRAŽSKÁ PĚTKA, 1988; KOUŘ, 1990; CESTA Z MĚSTA, 2000; SKŘÍTEK, 2005), i když jeho avantgardní umělecké snímky jsou přijímané spíš kritikou než masovým publikem. V poslední době vynikla Eva Holubová ve zfilmované verzi Vieweghova románu ÚČASTNÍCI ZÁJEZDU (2006), ředitelku si zahrála v komedii GYMPL (2007; opět v režii Tomáše Vorla), naposledy hrála jednu z hlavních rolí v komedii LÍBÁŠ JAKO BŮH (2009). Od konce 80. let spolupracuje Eva Holubová také s televizí. Hrála v řadě inscenací, pohádek a seriálů, nebylo jí ale souzeno, aby v tomto médiu vytvořila tak výrazné postavy jako v posledních letech na filmovém plátně. Na místě by bylo snad možno vyzvednout jen smutný televizní příběh NA PSÍ KNÍŽKU (2002), kde opět hrála postavu nikoli nepodobnou sobě samé. V televizi v poslední době uváděla naučný pořad pro děti Futuroskop.

Úspěšnost Evy Holubové na filmovém plátně lze dokumentovat také jejími oceněními. Dostala Českého lva za vedlejší roli ve filmu ENE BENE (2000), na stejnou cenu byla nominována za filmy KNOFLÍKÁŘI (1997) a PELÍŠKY (1998). Za svou roli v komedii ÚČASTNÍCI ZÁJEZDU (2006) získala cenu za hlavní ženský herecký výkon na festivalu Tribeca v New Yorku.


7.3.1959
Praha, Československo
Eva Holubová csfd

Zablácené botyGump - jsme dvojkaA máme, co jsme chtěliTonda, Slávka a kouzelné světloPřání k narozeninámStřídavkaCesta domůGump - pes, který naučil lidi žítPřání JežíškoviAch, ta láska nebeská...Případ mrtvého nebožtíkaTeroristkaDvě nevěsty a jedna svatbaTen, kdo tě milovalTátova volhaInstalatér z TuchlovicJak básníci čekají na zázrakManžel na hodinuHodinový manželCesta do lesaLíbáš jako ďábelAutopohádkyOdcházeníDoktor od jezera hrochůLíbáš jako BůhOperace DunajKukačkyTaková normální rodinkaGymplJak se krotí krokodýliÚčastníci zájezduSkřítekDuendeMazaný FilipPupendoSpolečníkČert ví pročNa psí knížkuWaterloo po českuKarlínská baladaPravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcemVohnice a KilijánAnděl ExitCesta z městaEne beneHanelePelíškyPasti, pasti, pastičkyVše pro firmuZa zdíČas dluhůKnoflíkářiDvě z policejní brašnyDům poslední radostiMutters CourageUŽČarodějkaObecná školaRequiem pro panenkuKouř


Aktualizace osobnostního profilu Eva Holubová: 6.3. 2024 12:51