Bedřich Ludvík 70 let


Dramaturg a spisovatel, autor textů a hudby, scenárista, ale především také režisér dokumentů v České televizi - to je rodák ze Šumperka Bedřich Ludvík. Narodil se 16. května 1953 a po dokončení základní školní docházky nastoupil v roce 1968 do oboru “strojvůdce elektrických lokomotiv“ na Střední železniční škole v Šumperku. Poté se rozhodl pro studium na VUT fakultní strojní v Brně, ale školu nedodělal. Po škole pak odchází natrvalo v roce 1973 do Prahy a zde začíná jako “ruchař“ (pracovník, který vytváří synchronní zvuky) ve filmovém studiu na Barrandově. Absolvoval dvouletou vojenskou službu v Popradu a Žatci a nakonec vystudoval FAMU v oboru dramaturgie a scenáristiky.

Po změně systému v České televizi se od května 2002 jeho pracovní náplň týká především vyhledávání scénářů pro televizní inscenace. V roce 2005 se podílel na vzniku dalších šesti titulů, což bylo nejvíce od jeho vstupu do televize. Později převzal i dramaturgii nad televizními filmy 3 PLUS 1 S MIROSLAVEM DONUTILEM. Je autorem knihy “Pohádky pro otce matky“, která byla vydána v roce 1996 díky grantu Českého literárního fondu a připravuje se její reedice. Je rovněž autorem knih “Stromy se na nás dívají“, která vyšla v červnu 2003 a “Zpět k pramenům“. Druhá kniha, která vyšla v březnu 2005 se stala nejprodávanější naučnou knihou a po patnáct týdnů se držela v první desítce žebříčku nejprodávanějších knih v ČR.

Jako režisér debutoval dokumentem SPOLUŽÁCI (1994). Dokument pojednává o dvou lidech, kteří společně studovali Vysokou školu a zatímco první je podnikatel, druhý je nezaměstnaný. 25. května 1998 padla první klapka k novému dokumentárnímu seriálu ROZHLÉDNI SE, ČLOVĚČE, jehož průvodcem se stal herec Luděk Munzar. Společně pak vznikly ještě další dva seriály, věnující se památným stromům PAMĚT STROMŮ (2002) a pramenům našich řek ZPĚT K PRAMENŮM (2005). Tím byla trilogie dokončena. Nejnovější počin Bedřicha Ludvíka se věnuje pražským věžím, jeho průvodcem se stal herec Viktor Preiss a jmenuje se PRAHA, MĚSTO VĚŽÍ (2007).

Bedřich Ludvík se ovšem kromě režie, scénáře i námětu na těchto čtyřech dokumentárních seriálech podílel i jako autor hudby. Skladby z těchto seriálů později vyšly na CD “Znělky“. Jeho první píseň s názvem “Jako by tu byli doma“ vznikla kvůli příchodu sovětské armády v roce 1968. O mnoho let později v roce 1988 dostává za píseň “Pracující masy“ cenu Ptáka Noha. Tyto a mnoho jiných písní, které vznikly díky mnoha příležitostem poté vyšly na CD “Odžito“. Během léta roku 1997 složil muzikál “Magoři“, který nebyl nikdy uveden, jako rarita se dá ale objednat na CD.


16.5.1953
Šumperk, Československo
Bedřich Ludvík csfd

Zrození SmrtihlavaProf. Štěpán Rak: O hymněFirenze Presto - jeden den skladatele a kytaristy Lukáše SommeraFilm o filmu Kozí příběh se sýremOhře s Vladimírem ČechemFilm o filmu: Kozí příběh - pověsti staré PrahyKus dřeva ze stromuSvětový unikát v RuprechtověFilm o seriálu: Praha, město věžíPraha, město věžíZpět k pramenůmPaměť stromůRozhlédni se, člověčeDřevěné návštěvyJak se žije


Aktualizace osobnostního profilu Bedřich Ludvík: 10.4. 2024 21:36