Jackie Gleason (1916 - 1987)


Jackie Gleason (rodným jménem Herbert John Gleason), se narodil na 364 Chauncey Street v Bedford - Stuyvesant, v Brooklynu, v New Yorku. Do showbusinessu pronikl ve věku 15 let, když vyhrál amatérskou noční soutěž a poté začal vystupovat na různých karnevalech, nočních klubech, estrádách a kočovných divadlech.

Bylo to během jeho televizní kariéry, kdy vytvořil tak přetrvávající postavy jako Ralph Kramden (chvastounský řidič autobusu v sitcomu The Honeymooners), Reggie Van Gleason a Joe-barman. Díky jeho komediálnímu talentu byl často obsazován do různých pořadů v televizi a dostal přezdívku THE GREAT ONE.

Gleason se vrátil k filmu v ranných 60. letech, jak v komediálních, tak dramatických hlavních rolích. Za ztvárnění role ve filmu THE HUSTLER (1961), byl nominován na cenu Academy Awards, ale nikdy nedosáhl ve filmu takového věhlasu jako v televizi. V pozdních 70. letech a začátkem let 80. zaznamenal úspěch účinkováním v akčně - komediálním seriálu SMOKEY AND THE BANDIT, kde hrál dobrosrdečného jižanského šerifa.

Jeho umělecká dráha je lemována obdobím, kdy skládal, produkoval a točil tzv. mood music (odpočinkovou hudbu). Gleason zemřel v roce 1987 na rakovinu. Jeho vnuk, Jason Patric, je taktéž hercem. Zajímavosti: -měl strach z létání, proto všude jezdil vlakem. -zajímal se o paranormální jevy a UFO, jeden čas byl hostem radiového pořadu na toto téma. -disponoval fotografickou pamětí, herecké party četl na jeden zátah.


26.2.1916
Bushwick, Brooklyn, New York City, New York, USA
24.6.1987
Fort Lauderdale, Florida, USA
Jackie Gleason csfd

Honeymooners First Christmas, TheHoneymooners: The Really Lost Debut Episodes, TheVůbec nic společnéhoIzzy and MoeMr. Halpern and Mr. JohnsonPodraz IIPolda a bandita 3HračkaPolda a bandita 2Pan BiliónPolda a banditaLucille Ball/Jackie Gleason Special, TheThree for TwoJulie and Jackie: How Sweet It IsHow Do I Love Thee?Don't Drink the WaterHow to Commit MarriageSkidooTátovy nápadyVoják v deštiGigotRequiem for a HeavyweightHazardní hráčThe Million Dollar IncidentBig Sell, TheThe Secret World of Eddie HodgesThe Desert HawkEscape from CrimeLady GangsterLarceny, Inc.Manželky orchestruSpringtime in the RockiesTramp, Tramp, TrampAll Through the NightNavy BluesSteel Against the SkyHoneymooners: The Lost Episodes, TheThe Jackie Gleason ShowThe Jackie Gleason ShowThe HoneymoonersThe Jackie Gleason ShowThe Life of RileyAmerická 60. létaJack Taylor of Beverly HillsThe Honeymooners 50th Anniversary CelebrationInside TV Land: The HoneymoonersBing Crosby Christmas, ABob Hope: Hollywood's Brightest StarThe Fabulous FiftiesThompson Twins - Nothing in Common


Aktualizace osobnostního profilu Jackie Gleason: 5.11. 2023 03:21