Robert Baker (1940 - 1993)


Bojový umělec a herec Robert Baker se narodil roku 1939 v USA. V mládí studoval v Oaklandu karate u Mistra Al Dacascose, který je otcem herce a bojového umělce Marka Dacascose. Šlo o vyhlášenou školu s tvrdým drilem. V té době se poznává s Brucem Lee, kterému na pozvání samotného mistra karate Eda Parkera, dělal sparing partnera na demonstraci v Long Beach v Kalifornii roku 1964. Tam Bruce Lee předváděl kliky na dvou prstech a na Robertu Parkerovi předváděl ¨jednopalcový úder¨. Baker poté řekl Brucovi, aby na něm znovu neprováděl tuto techniku, poněvadž bolest v hrudi byla nesnesitelná a druhý den nemohl jít do práce. Stal se Brucovým student a také velkým přítelem. Ostatním Leeho studentům nebyl Robert Baker před svou rolí ve Fist of Fury (1972) znám, i když patřil mezi jeho dlouholeté studenty. Důvodem byli údajně dealerské počiny z Hong Kongu do USA, a že podporoval drogové návyky Bruce Lee. Pravdou však zůstává, že si Bruce občas na uklidnění zakouřil hašiš a také, že jeho otec byl závislý na opiátech. Bruce ho popsal napůl žertem jako svého tělesného strážce. V té době navíc Leemu dělal ochranku Mr.T, známý z filmu Rocky III., nebo ze seriálu A-Team.

Nikdy si neotevřel bojovou školu jako ostatní vyškolená hrstka lidí Brucem Lee a věřil jen tomu, co se naučil. Jeho dodržování zásad JKD bylo prvořadé a nesnášel rozmělněné variace umění, které viděl vznikat během 80. let. Různé zdroje uvádějí, že Baker zemřel v letech 1992 až 1994 kvůli éteru, mrtvici, rakoviny, srdečního infarktu, nebo cirhóze jater.


18.5.1940
California, USA
14.4.1993
Los Angeles, California, USA
Robert Baker csfd

Hra smrtiCesta drakaPěst plná hněvuSběratelé kostíJá, Bruce LeeUmění akceBruce Lee: Cesta bojovníkaPath of the Dragon, TheWay of the Little Dragon, TheDrakova kletbaBruce Lee and Kung Fu ManiaBruce Lee - Mistr bojových uměníLi xiao long di sheng yu si


Aktualizace osobnostního profilu Robert Baker: 20.11. 2023 07:43