Zora Jandová 65 let


Zora Jandová je ženou mnoha rolí. Začínala coby herečka a zpěvačka, ale za svůj dosavadní život byla též moderátorkou, autorkou a ilustrátorkou knih pro děti i dospělé, kondiční trenérkou tai-chi a dokonce českou reprezentantkou v tomto netradičním sportu, resp. bojovém umění.

V souvislosti s ukončením jejího angažmá v ND se lze přitom důvodně domnívat, že to nějak blíže souviselo s tím, že odmítla vědomě spolupracovat s StB. Ta přitom na Jandovou vedla hned 2 spisy, a to v kategorii důvěrník StB a kategorii kandidát tajné spolupráce s krycím jménem Alena. „Samozřejmě že jsem byla vedená, protože po mně chtěli, abych udávala, podávala report, abych dokonce vlezla do postele britskému konzulovi, který viděl Hamleta asi milionkrát, miloval to představení a zval nás na ty večírky. Já ale nechtěla dělat špióna. Bylo to celé ekl,“ řekla k tomu v již citovaném rozhovoru sama Jandová. Když se po roce 1989 její jméno objevilo tzv. Cibulkových seznamem, rozhodla se očistit a za tímto účelem natočila v roce 2010 svoji 13. komnatu, při níž měla mj. i možnost poprvé nahlédnout do svého svazku.

V období 80. a částečně i 90. let se Jandová objevila v několika filmech i televizních inscenací. Asi nejvíce prostoru jí dal režisér Zbyněk Brynych, který ji obsadil do svých filmů Poločas  štěstí a Mravenci nesou smrt. Výraznější je i její role v psychologickém filmu Štěpána Skalského Všechno nebo nic. Zahrála ale též v několika televizních pohádkách, jako např. Chudák muzika, Chán Sulejmán a víla Fatmé, Balónová pohádka nebo Sedmero krkavců. Později se Jandová na televizních obrazovkách objevila též jako moderátorka, a to ať už se jednalo o pořad Tykadlo (ČT) či Miláčci (TV Prima).

Zora Jandová je však patrně mnohem známější jako popová a muzikálová zpěvačka, a to zejména díky svým rolím, které ztvárnila na prknech Městského divadla v Brně v muzikálech, jejíchž autorem je její manžel Zdeněk Merta. Namátkou uveďme muzikály jako Babylon či „Bastard“. Jejich společným projektem, na kterém se Jandová podílela i autorsky, je pak muzikál Nahá múza.


6.9.1958
Praha, Československo
Zora Jandová csfd

PasážHvězdopravcův darSedmero krkavcůO dvou sestrách a Noční květiněPrincezna DušeZrcadloEvropa tančila valčíkGalgenbrücke, DieBalónová pohádkaDrátenická pohádkaDva na koni, jeden na osluChán Sulejmán a víla FatméDrahý BedřichuMravenci nesou smrtKráli, já mám nápadPoločas štěstíVšechno nebo nicZlaté kapradíKarel Hynek MáchaMá dáti, dalTajemství kojenceTřetí princVinobraníChudák muzikaKonečné rozhodnutíVůně domovaSestřičky růžíPostavení mimo hruSlunečnáStopy životaNemocnice na kraji města - nové osudyDobrá čtvrťDetektiv Martin TomsaMaigretWolfgang A. MozartO panence BlažencePátá staniceSlavné historky zbojnickéSanitkaSlovácko sa nesúdíNávštěvníciTak se ptámDlouhá bílá stopa


Aktualizace osobnostního profilu Zora Jandová: 16.11. 2023 12:54