Pupi Avati 85 let


Pupi Avati se narodil 3. listopadu 1938. Jeho rodištěm je Bologna a celé křestní jméno zní Giuseppe. Pocházel z rodiny buržoazní a absolvoval fakultu politických věd. Stal je jedním z významných autorů a režisérů italského filmu.

V roce 1968 konečně přichází jeho režisérský debut s groteskou BALSAMUS, L'UOMO DI SATANA. V jeho druhém snímku THOMAS E GLI INDEMONIATI (1970), hrála Mariangela Melato a pro ní byl tento snímek debutem. Bohužel tento film nebyl nikdy distribuován v Itálii. Na scénáři se podílel Pupi se svým bratrem Antoniem. Samozřejmě to nebylo naposledy a jejich společné práce na scénářích pokračují nadále a bratrská dvojice má na svém kontě desítky společných prací. Pupi však po svém druhém filmu čekal dlouhých pět let, než přišla znovu příležitost a to s komedií LA MAZURKA DEL BARONE, DELLA SANTA E DEL FICO FIORONE (hrají Villaggio, Tognazzi, Cavina…). Ve stejném roce se částečně podílel na scénáři filmu Piera Paola Pasoliniho – SALO O LE 120 GIORNATE DI SODOMA.

Spolurodák z Bologni Gianni Cavina hrál v roce 1976 v hororu, který se stal kultovním - LA CASA DALLE FINESTRE CHE RIDONO. Cavina se podílel scénáristicky na filmech Pupiho Avatiho a rovněž v nich často hrál. Pupi Avati jako milovní hudby samozřejmě neopomíjí muzikály a přichází s tvorbou jako BORDELLA (1976) či AIUTAMI A SOGNARE (1981). V roce 1978 natáčí pro televizi RAI seriál JAZZ BAND, kde vypráví o boloňské skupině Doctor Dixie Jazz Band. DANCING PARADISE (1982) je dalším muzikálovým dílem a samozřejmě Gianni Cavina v hlavní roli.

Oceňovaným a krásným snímkem je ŠKOLNÍ VÝLET (UNA GITA SCOLASTICA) z roku 1983 o osmdesátiletém staříkovi a jeho vzpomínce na školní výlet roku 1911. Za tento snímek získal Pupi Avati dvě Stříbrné stuhy. Jak za scénář, tak za režii. Začít tady vypisovat detaily obdržených cen a nominací, nečetli by jste nic jiného. Takže v krátkém sumáři je to Valladolid International Film Festival – jedno vítězství, Filmový festival v Benátkách – dvě vítězství a čtyři nominace. Stříbrná stuha – čtyři ocenění, jedenáct nominací, Bastia Italian Film Festival – tři nominace, dále jedno vítězství v Bruselu a Istanbulu, po jedné nominaci z Káhiry a Berlína. V Cannes to byly tři nominace a další čtyři na David di Donatello Awards (tam i tři vítězství). Ostatní ocenění a nominace jsou z Montrealu, či Fantafestivalu a dalších. K dnešnímu dni to je suma sumárum 18 ocenění a 39 nominací. Psát v závěru biografie zda se jedná o úspěšného filmaře, teď již nemá cenu. Mnoho řeknou o Pipim jeho vlastní názory. Autobiograficky vyznívá film MA QUANDO ARRIVANO LE RAGAZZE? Film vypráví příběh dvou chlapců, jazzového saxofonisty a druhého nadšence pro hru na trubku. PUPI AVATI, VČERA, DNES, ZÍTRA (PUPI AVATI, IERI, OGGI, DOMANI) 2010 je již přímou autobiografií Pupiho v režii Claudia Costy. Sedmdesát minut skutečného příběhu se skutečnými osobnostmi.


3.11.1938
Bologna, Emilia-Romagna, Itálie
Pupi Avati csfd

La quattordicesima domenica del tempo ordinarioDanteLei mi parla ancoraIl signor DiavoloIl fulgore di DonyLauřina svatbaSlunce v očíchUn ragazzo d'oroIl bambino cattivoIl cuore grande delle ragazzeIl figlio più piccoloUna sconfinata giovinezzaGli amici del bar MargheritaGiovannin otecIl nascondiglioVečeře s tou pravouDruhá svatební nocMa quando arrivano le ragazze?La rivincita di NataleSrdcem jindeI cavalieri che fecero l'impresaLa via degli angeliVe svatební denFestivalL'arcano incantatoreKamarád z dětstvíLa stanza accantoVyznání láskyMagnificatBixBratři a sestryDove comincia la nottePříběh chlapců a dívekSposiUltimo minutoRegalo di NataleFesta di laureaImpiegatiMy třiZederŠkolní výletDancing ParadiseMacabroTutti defunti... tranne i mortiBordellaLa casa dalle finestre che ridonoLa padrona è servitaIl cav. Costante Nicosia demoniaco ovvero Dracula in brianzaLa Mazurka del barone, della santa e del fico fioroneSaló aneb 120 dnů sodomyIl bacioBalsamus l'uomo di SatanaThomas e gli indemoniatiUn matrimonio


Aktualizace osobnostního profilu Pupi Avati: 19.4. 2024 14:35