Jiřina Jirásková (1931 - 2013)


– „… To řekl správně iritujícím způsobem Salvador Dalí. A mnozí jiní a jiní…“– „...A já jsem je všechny znala osobně! … Já jsem i Hynaise znala osobně. Ale jak von došáh nahoru na tu oponu?…“

Narodila se 17. února 1931 v Praze do rodiny poštovního úředníka a zaníceného divadelního ochotníka. Začala se studiem na kutnohorském klášterním gymnáziu voršilek, ale na radu matky představené (která v mladé Jiřině rozpoznala herecký talent) přešla z kvinty na pražskou Státní konzervatoř, z níž přešla na DAMU (1946 – 1950). Po vystudování u profesorů Ladislava Peška, Karla Högera, Anny Iblové a Miloše Nedbala se krátce stala členkou královehradeckého Krajského oblastního divadla (1950 – 1951) a prakticky až do své smrti byla v letech 1951 – 2012 dlouholetou umělkyní pražského Divadla na Vinohradech, ve kterém stanula na deset let i na postu ředitelky (30. květen 1990 – 30. červen 2000). Ještě za studií na DAMU hostovala na scéně pražského Národního divadla („Jabloňové sady“) a v 60. letech v Činoherním klubu.

Jejím manželem byl krátce herec Jiří Pleskot (1922 – 1997) a životním partnerem filmový režisér Zdeněk Podskalský (1923 – 1993), se kterým v 70. letech spolupracovala na divadelních zájezdech. Jirásková zpočátku hrála na divadelních prknech chlapecké úkoly, později se její doménou staly charakterní role žen a dam plnokrevného a temperamentního zaměření. Psychologicky a citově založené hrdinky, jež se zvenku zdají býti klidné a vyrovnané, vevnitř přesto silné a citově bohaté, inteligentní, se smyslem pro humor a s velkou dávkou vrozené elegance. V jejím divadelním soupisu nalezneme ženské portréty moderní a historické z bohatých i chudých sociálních poměrů. Největší devízou hereckého projevu byl její hluboký a notoricky známý ironicko – hořko – chladný hlas, bohatá mimika a hra velkých očí.

Z divadelní práce si uveďme inscenace „Caesar a Kleopatra“ (Kleopatra), „Královna Kristina“ (královna Kristina), „Komu zvoní hrana“ (Pilar), „Revizor“ (hejtmanka Anna Andrejevna Skvoznik Dmuchanovská), „Richard III.“ (Markéta), „Deník Anny Frankové“ (Anna Franková), „Ať žije královna“ (Alžběta Anglická), „Záviš z Falkenštejna“ (Kunhuta), „Urmefistofeles“ (Mefistofeles), „Babička“ (Jeník), „Mnoho povyku pro nic“ (Hera), „Večer tříkrálový“ (Olivie), „Návštěva staré dámy“ (Klára Zachanasjanová), „Čtyři roční doby“ (Beatrice), „Barbaři“ (Lidie), „Měšťáci“ (Taťána Besemenovová), „Ivanov“ (Anna Petrovna), „Život a dílo skladatele Foltýna“ (Jitka), „Nora“ (paní Lindeová), „Donaha!“ (Jeanette), „Višňový sad“ (Charlotta), „Jindřich IV.“ (markýza Matylda Spina), „Žena v trysku století“, „Zvíkovský rarášek“, „Tom Sawyer“, „Brouk v hlavě“ apod.


17.2.1931
Praha, Československo
7.1.2013
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiřina Jirásková csfd

DonšajniVrásky z láskyVánoční hvězdaŠkolní výletRafťáciAnděl PáněPovodeňKožené sluncePohádka z ostrova ManVyvraždění rodiny GreenůBronzová korunaJak se dělá operaFanyJedna kočka za druhouKadeř královny BerenikéKlíče na neděliZámek v ČecháchDva Janové a ovečkaSlunce, seno, erotikaTalismanVíla z jeskyně zlaDcera národaKoho ofoukne větříčekMotýlí časPřes padací mostyRadostný život posmrtnýDva lidi v ZOOKlaním se, měsíciMuka obraznostiNež poznáš první úsměvO princi, který měl smůluOsmý div světaPříběh '88Slunce, seno a pár facekStačí stisknoutVstup do ráje zakázánČajová JulieČeleď brouků finančníkůDivoženka v lese strachuMarie StuartovnaMůj cukrový senArabeskyKdyž v ráji pršeloOhnivé ženy mezi námiPodivná nevěstaPoslední leč Alfonse KaráskaPárátkoSkandál v MilforduStřecha nad hlavouVečeře ve studeném doměŽena v trysku stoletíKlobouk, měšec a láskaMůj hříšný mužO houbovém Kubovi a princi JakuboviPíseň o statečném Heřmanovi a sličné JitcePřáteléPřípad nevinné řekyVelká filmová loupežŠiesta vetaŽena z Korinta


Aktualizace osobnostního profilu Jiřina Jirásková: 14.3. 2024 09:21