Gerard Butler 54 let


Gerard James Butler, 188 cm vysoký rodák z Glasgow se narodil jako syn Margaret a Edwarda Butlerových. Spolu se svým starším bratrem a sestrou byl vychováván v Paisley (Skotsko), rodném to městě jeho matky. Několik let také strávil v Kanadě. Jeho rodiče se rozvedli, ještě když byl malé dítě. On i sourozenci pak vyrůstali výhradně pod vedením matky, která se později znovu vdala. Se svým otcem neměl žádný kontakt až do šestnácti let. Jejich blízký vztah však neměl dlouhého trvání, neboť když bylo Butlerovi dvacet let, jeho otec zemřel. Odešel studovat na Glasgowskou univerzitu práva. Díky tomu, že byl otevřený a společenský a mohl se také pyšnit výbornými sociálními schopnostmi, se stal prezidentem školní právnické společnosti.

Jeho herecká kariéra začala, když ho v jedné londýnské kavárně oslovil herec a režisér Steven Berkoff a nabídl mu roli v divadelní inscenaci Shakespearovy hry Coriolanus. Z právnické firmy ho mezitím propustili pro problémy s alkoholem, a tak se Butler definitivně rozhodl opustit právnickou kariéru ve prospěch herectví. Později si zahrál také postavu Marka Rentona v jevištním zpracování Trainspottingu (1996). Následovala série menších filmových rolí, přičemž debutoval filmem PANÍ BROWNOVÁ (1997). Během natáčení, právě když trávil volnou chvíli se svou matkou, zachránil malého chlapce, který se topil v nedaleké řece. Za to mu byl udělen Certifikát statečnosti od Royal Humane Society.

Následovala další malá role v bondovce ZÍTŘEK NIKDY NEUMÍRÁ (1997) a TALE OF THE MUMMY (1998) režiséra Russella Mulcahyho. První velkou příležitost mu nabídl až Wes Craven ve svém snímku DRACULA 2000. A zanedlouho následovala další velká role. Zahrál si legendárního hunského vojevůdce Attilu ve stejnojmenné televizní minisérii. Dále ho můžeme vidět v muzikálu FANTOM OPERY (2004). Zahrál si rovněž v historické adaptaci anglického středověkého eposu BEOWULF: KRÁL BARBARŮ (2005). Jeho herecký profil má stoupající úroveň v úspěšných snímcích: 300: BITVA U THERMOPYL (2006), P.S. MILUJI TĚ (2007), ROCKnROLLA (2008).


13.11.1969
Paisley, Scotland, Velká Británie
Gerard Butler csfd

Greenland: MigrationAll-Star WeekendDen of Thieves 2DynamoManhuntKandaharMaydayStatus: NaživuV obleženíGreenland: Poslední úkrytJak vycvičit draka 3Pád andělaDokonalá loupežStrážci majákuÚtok z hlubinGeostorm: Globální nebezpečíBohové EgyptaMuž na pravém místěPád LondýnaJak vycvičit draka 2Mládeži nepřístupnoPád Bílého domuChlap na roztrháníNa divoké vlněCoriolanusKazatel KalašnikovExmanželka za odměnuJak vycvičit drakaChceš mě, chci těCtihodný občanGamerRocknRollaZapomenutý ostrovKlub vyděračůP.S. Miluji Tě300: Bitva u ThermopylBeowulf: Král barbarůŽivotní zápasFantom operyMilý FrankieLara Croft - Tomb Raider: Kolébka životaProud časuKrálovství ohněStřelciAttilaDracula 2000Harrisonovy květyOne More KissVišňový sadBílé lžiFast FoodTale of the MummyPaní BrownováZítřek nikdy neumíráARK: The Animated SeriesPorotaLucy Sullivanová se vdáváThe Young Person's Guide to Becoming a Rock StarLove Reaches EverywhereAlameda Corridor


Aktualizace osobnostního profilu Gerard Butler: 18.3. 2024 11:03