Bill Nighy 74 let


"Děti, které hrají fotbal u mého domu sice vědí, že jsem herec, ale litují mě, protože v životě neviděli nic, v čem jsem hrál."

Přesvědčen svojí přítelkyní, rozhodl se tedy stát hercem. A jak to na královském ostrově bývá, všechno muselo rozhodně začít divadlem. Začal proto pracovat pro jeviště a rádio. Z jeviště k rádiu, od rádia k televizi. BBC se nabízela jako solidní, pro začínajícího herce dobře placená příležitost. A tak Bill Nighy účinkoval ve více než dvaceti pořadech pro britskou televizi. Většinou šlo o vysílané Tv serie, kde hrál vždy jednu z vedlejších postav. K větším filmům se dostával ztěžka a jejich kvalita nebyla pokaždé závratná. Příkladem budiž FANTOM OPERY, kde tajemného fantoma neztvárnil nikdo jiný, než Robert "Freddy Krueger" Englund, nebo muzikál MACKIE MESSER s Raul Juliem, kde si i Nighy z plna hrdla zazpíval v armádním kostýmu.

Moc fanoušků do roku 1998 nepobral. Dvacet let herecké "kariéry" neznamenalo krom práce skoro nic a lidé znali jeho hlas spíše z rozhlasových vln. Tam také mimochodem hlasově ztvárnil roli Sama v proslavené trilogii Pán Prstenů, kterou namluvil spolu s Ianem Holmem, jež tehdy předčítal roli Froda. Tuto nahrávku poslouchali s Peterem Jacksonem na place ti herci, kteří knihu nečetli. Holm se nakonec dočkal alespoň Bilba Pytlíka, Nighy však prostor v blockbusterovém trháku nedostal.

1998 - STILL CRAZY byl přelomem. Bill poukázal na svůj komediální talent, stal se známějším, cennějším a více obsazovaným. Tato role zestárlého rockera Ray Simmse pro něj musela být lehká, protože on sám velice rád poslouchá Rolling Stones a vzhledově připomínající našince Františka Husáka nemusel ani ztrácet kila, ani se dělat starší. Následoval podlý kadeřník Ray (opět) v soutěživé komedii s kamarádem Alanem Rickmanem DOHOLA, komedie KLIKAŘI a konečně LÁSKA NEBESKÁ. Další lety vyprahlý rocker Billy Mack se svým songem Christmas is all around se stal oblíbenou filmovou postavou a Nighy se dočkal první nominace na Zlatý Globus, získal britskou Baftu a cenu Londýnských kritiků. Dostal tak druhou komerční i hereckou šanci. Štěstí konečně přálo a s ním přišli role upíra Viktora v UNDERWORLDU, stále telefonující Slartibarfast ve sci-fi komedii STOPAŘŮV PRŮVODCE PO GALAXII čí "velmi velmi velmi zlý" a podlý pirát Davey Jones v pokračováních PIRÁTŮ Z KARIBIKU.


12.12.1949
Caterham, Surrey, England, Velká Británie
Bill Nighy csfd

10 LivesGracie and Pedro's Not So Awesome AdventureHra doopravdyJak zachránit drakaJoyNádherná hraPrvní znamení: Přichází satan!Rozzum v divočiněŽítBuckley's ChanceEmma.MinamataHeidi: Queen of the MountainKosmopes a TurbokočkaPokémon: Detektiv PikachuPropast mezi námiPrůvodce přežití v New YorkuSíla slovFlorencino knihkupectvíBačkorová četaJejich nejlepší hodina a půlLedová sezónaThe Limehouse GolemDruhý báječný hotel MarigoldJohnny Worricker: Bitevní poleJohnny Worricker: Turks a CaicosJá, FrankensteinPrideJack a obřiLásky časU Konce světaHněv TitánůTotal RecallBáječný hotel MarigoldHolka s prknemNa straně osmRangoVelká vánoční jízdaHarry Potter a Relikvie smrti - část 1Neřízená střelaAstro BoyG-FORCEPiráti na vlnáchUnderworld: Vzpoura LycanůZlomový rok 39Kis VukValkýraJednotka příliš rychlého nasazeníPiráti z Karibiku: Na konci světaPiráti z Karibiku: Truhla mrtvého mužeSpláchnutejStormbreakerUnderworld: EvolutionZápisky o skandáluGideon's DaughterKouzelný kolotočNepohodlnýStopařův průvodce po GalaxiiThe Girl in the CaféNezničitelná láska


Aktualizace osobnostního profilu Bill Nighy: 16.4. 2024 10:30