Paul Reubens (1952 - 2023)


Šedivý nepadnoucí oblek, veliký červený motýlek, krátký sestřih, který by záviděl i Forrest Gump. Tak vypadá Pee-wee Herman, nejslavnější postava, kterou vytvořil Paul Reubens.

Jenže ani tato škola nepomohla Paulovi k tomu, aby v 70. letech získal nějaké dobré angažmá. Po několika štěcích v divadlech pochybné úrovně se rozhodl připojit ke skupině The Groundlings. Jednalo se o uskupení komediálních herců, kteří pro sebe pořádali improvizovaná představení, aby tak mohli navzájem zlepšovat svůj herecký projev. Mezi členy této skupina patřila například Lisa Kudrow, či Jon Lovitz, Phil Hartman a Conan O´Brian. Pod záštitou The Groundling představil Reubens světu poprvé postavu Pee-wee Hermana. Muže ve středním věku, který má ale duši i inteligenci malého dítěte a snaží se být za každou cenu tak vtipný až je totálně nevtipný. Pee-wee se stal velikým hitem a Reubens z něj vytvořil svébytnou postavu, když všude vystupoval a dával rozhovory jako Pee-wee. V tomto smyslu je Pee-wee srovnatelný například s Boratem Sachy Barona Cohena.

V roce 1981 se Pee-wee dočkal vlastní televizní show, kterou vysílala i HBO. Objevil se jako host v show Davida Lettermana a dokonce účinkoval v SATURDAY NIGHT LIVE, jenže angažmá ve slavném komediálním pořadu nevyšlo podle Reubensových představ a proto se komediální herec upnul na psaní scénáře pro celovečerní film, ve kterém by vystupoval právě Pee-wee.

Když byl scénář dokončen, nezbývalo nic jiného, než nalézt pro film správného režiséra. Reubens se rozhodl oslovit svého přítele Tima Burtona, který v té době hledal správnou látku pro svůj celovečerní debut. Burton ve snímku PEE WEE’S BIG ADVENTURE disponoval skromným rozpočtem a nemohl tak naplno uplatnit svůj specifický vizuální styl, kterým se později proslavil, přesto se snímek stal hitem a pomohl tak nastartovat kariéru nejen Reubensovi ale právě i Burtonovi.


27.8.1952
Peekskill, New York, USA
30.7.2023
USA
Paul Reubens csfd

Královna kvízůPee-wee's Big HolidayHřebík v hlavěObří dobrodružství Toma a JerryhoŠmoulové 2ŠmoulovéŽivot za časů válkyArea 57Policajti z RenaAnimovaný životŘezníkDirt SquirrelMiláček třídyKokainNa jih od nebe, na západ od peklaMystery MenDr. DolittleBuddyKráska a Zvíře: Kouzelné VánoceDunston: Sám v hoteluMatildaUkradené VánoceBatman se vracíBuffy, zabíječka upírůBig Top Pee-weeBack to the BeachIt's Howdy Doody TimeMalý navigátorPee-Weeho velké dobrodružstvíPackalové 2Paragon of Comedy, ThePandemoniumDream On!Krásné snyPee-wee Herman Show, TheBratři BluesoviComedy Is Not PrettyPray TVPříběhy Cheeche a ChongaPůlnoční dobrodružstvíShow Toma a JerryhoCo děláme v temnotáchLegendy zítřkaThe ConnersMozaikaGotham


Aktualizace osobnostního profilu Paul Reubens: 18.11. 2023 14:08