Jean Sorel 89 let


Francouzský herec Jean Sorel měl v 60. a 70. letech minulého století slušně našlápnuto k tomu, aby pokořil slávu Alaina Delona. To se mu sice nepodařilo, na svém kontě má nicméně zajímavou filmografii a práci s řadou významných evropských režisérů. Narodil se v Marseille a pochází ze starobylé provensálské šlechtické rodiny, i když nijak významné. Jeho vlastní jméno zní Jean Bernard de Chieusses de Combaud de Roquebrune. S vystupováním na jevišti získal zkušenosti již v rámci školních divadelních představení, vzhledem ke svému původu se pak připravoval na diplomatickou dráhu studiem na škole École Normale Supérieure, v letech 1956-1957 sloužil jako voják v Alžírsku.

V první polovině šedesátých let převažovala u Sorela práce v Itálii, točil s Viscontim, Lizzanim, ale také s Buñuelem, jeho partnerkami před kamerou byla například Claudia Cardinale (HVĚZDY VELKÉHO VOZU – Vaghe stelle dell'orsa, 1965) nebo Catherine Deneuve (KRÁSKA DNE – La belle de jour, 1966), nevyhnul se ani účasti v tehdy oblíbených povídkových filmech. Mezitím se v Itálii také oženil, jeho manželkou se v roce 1962 stala populární a žádaná herečka Anna Maria Ferrero (*1934), která však po sňatku svou uměleckou kariéru ukončila.

Přelom 60. a 70. let byl pro Sorela ve znamení přechodu k průměrnější produkci v Itálii nebo Španělsku, kde točil horory nebo politické thrillery. Od uměleckých projektů předchozí dekády to byl posun směrem dolů, nelze ale popřít, že v rámci těchto žánrů pracoval Sorel s osvědčenými režiséry typu Lucio Fulci nebo Umberto Lenzi. Připomenout se sluší alespoň koprodukční horor KRÁTKÁ NOC SKLENĚNÝCH PANENEK (La corta notte delle bambole di vetro, 1971), který se odehrával v ponuré Praze (Sorel zde hrál hlavní úlohu na životě ohroženého novináře Moora).

Během sedmdesátých let nejenže Sorelovi ubývaly nabídky k natáčení, musel se navíc spokojovat se stále menšími rolemi. Mihnul se jako plukovník Bastien-Thiry ve slavném dramatu ŠAKAL (The Day of the Jackal, 1973), v roli spisovatele Francise Leylanda se pak objevil v životopisném snímku SESTRY BRONTËOVY (Les soeurs Brontë, 1979) režiséra Andrého Téchina. Ve hvězdně obsazené kriminální komedii BONNIE A CLYDE PO ITALSKU (Bonnie e Clyde all'italiana, 1982) dostal úlohu kapitána policie.


25.9.1934
Marseille, Francie
Jean Sorel csfd

Le Prochain voyageDrôles d'oiseauxL'origine de la violencePoslední PulcinellaI colori della vitaTout va bien, c'est NoëlÀ nous deux la vieLauraSíla láskyMiliardiĎáblovo pokušeníCasablanca ExpressLe Crépuscule des loupsIl BurberoRosa poběhliceAspernL’ Herbe rougeNa příkaz králeBonnie a Clyde po italskuLa Démobilisation généraleLe Cercle ferméAiméeLes Ailes de la colombeQuatre femmes, quatre vies: La belle allianceUne mère russeLa Naissance du jourSestry BrontëovyMann im Schilf, DerŠvýcarská aféraLes Enfants du placardLa muerte ronda a MónicaUne vieille maîtresseProfanazione, LaDen ŠakalaPolicie se díváTrader HornUna gota de sangre para morir amandoMil millones para una rubiaEl ojo del huracánKrátká noc skleněných panenekLa controfiguraUna Lucertola con la pelle di donnaNo desearás al vecino del quintoParanoiaUccidete il vitello grasso e arrostiteloL'amicaModelky na prodejUna sull'altraAdélaïdeEtà del malessere, L'I protagonistiIl dolce corpo di DeborahRagazza piuttosto complicata, UnaFai in fretta ad uccidermi... ho freddo!Kráska dneKrálovnyL'uomo che rideSlunečníkBambole, LeHvězdy Velkého vozu


Aktualizace osobnostního profilu Jean Sorel: 13.2. 2024 00:28