Daniela Kolářová 77 let


Přední česká herečka Daniela Kolářová se narodila 21. září 1946 v Chebu, ve znamení Panny. Když jí byl rok, její rodiče se rozvedli a krátce na to se s matkou přestěhovaly do Karlových Varů, která zde získává místo mzdové účetní. Svého otce vidí Daniela znovu až ve svých pěti letech, kdy se také poprvé setkává se svojí mladší nevlastní sestrou Věrou, která emigrovala v roce 1968 do Nizozemska.

V 80. letech jsme ji mohli vidět v oblíbených seriálech MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ (1984) a SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1986) a v dětských filmech LUCIE POSTRACH ULICE (1984) a A ZASE TA LUCIE (1984) v roli ústřední postavy maminky malé Lucky, před kamerou opět vytvořila pár s J.Hanzlíkem. Díky této postavě se stává oblíbenou i mezi dětským publikem. Dále se objevila v dramatech TA CHVÍLE, TEN OKAMŽIK (1981) jako manželka Františka Němce, který ji podvádí (natočeno podle novely Otakara Chaloupky) a v dramatech o dospívání mládeže JSI FALEŠNÝ HRÁČ (1986) a HORKÁ KAŠE (1988).

Na začátku 90. let vstupuje do politického života jako poslankyně, z politiky odchází v polovině 90. let připravena o ideály férové české politiky. Nicméně i přes svůj politický mandát si nachází čas na natáčení Svěrákovské OBECNÉ ŠKOLY (1991) i na rozporuplný film Jana Svěráka AKUMULÁTOR 1 (1994) či na televizní počin POPRASK NA LAGUNĚ (1996) zfilmovaný podle stejnojmenné divadelní hry Carla Goldoniho. V roce 2000 pak ztvárňuje matku jejíž dospívající děti se dopouštějí incestu ve snímku OBĚTI A VRAZI (2000), o rok později je obsazena opět dvojicí Svěrákových do válečného filmu TMAVOMODRÝ SVĚT (2001) coby matka Haničky (Linda Rybová), lásky Ondřeje Vetchého. Také si zahrála v nevydařeném pokračování Nemocnice – NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH (2003) coby manželka MUDr.Sovy mladšího. V současné době ji můžeme vidět ve vydařených VRATNÝCH LAHVÍCH (2007), kde si zahrála postavu Elišky – manželky Zdeňka Svěráka.

Daniela Kolářová je i významnou divadelní herečkou. Od absolvování DAMU do roku 1971 byla členkou divadla S.K. Neumanna, od roku 1971 je ve stálém angažmá v divadle na Vinohradech a od konce 90. let hostuje v Pražském komorním divadle (Divadlo Komedie). V těchto divadlech vytvořila řadu významných postav v inscenacích: Loupežník, Hamlet, Drobečky z perníku, Pobřeží, Předtím/potom, Hořké slzy Petry von Kantové, Lidumor aneb má játra beze smyslu s Karlem Rodenem a U cíle, za což dostala Cenu Alfreda Radoka za nejlepší hlavní ženský divadelní výkon roku 2004, za ztvárnění matky tyranky a manipulátorky. V současnosti ji můžeme vidět v divadle na Vinohradech ve hrách Richard II. (W.Shakespeare) a Jistě, pane ministře, hrou inspirovanou stejnojmenným slavným britským sitcomem z druhé poloviny 80. let.


21.9.1946
Cheb, Československo
Daniela Kolářová csfd

Betlémské světloZa vším hledej ženuJak si nevzít princeznuPrvok, Šampón, Tečka a KarelPoledniceRodinkaKawasakiho růžeUlice: Velká trojkaVratné lahveČerná kartaNávrat zbloudilého pastýřeMůj otec a ostatní mužiP.F. 77Muž, který vycházel z hrobuTmavomodrý světCesta z městaJabloňová pannaOběti a vraziOhrada snůAkumulátor 1V erbu lviceObecná školaBylinková princeznaVernisážVolavkaBludištěCesty ze slepých mapNěkdo zaklepal na dveřeSupersenTáta k příštím VánocůmHorká kašePaní LiškaPřípad se psemJsou určité hraniceOhnivé ženy se vracejíOdpouštím ti, tatínkuJak se rozloučit s OdettkouRecept na milování...a zase ta Lucie!Lucie, postrach ulicePod nohama nebe„Babičky dobíjejte přesně!“Mlynářská loukaAd aktaO Vánocích už nechci slyšet ani slovoPytláciTa chvíle, ten okamžikV zámku a podzámčíDopis psaný španělskyJak namalovat ptáčkaKotva u přívozuAdrianaBrontosaurusDruhá první dámaNebožtíci na báleKulový bleskOtec nebo bratrSetkání v červenciSmrt císaře a krále Karla IV.


Aktualizace osobnostního profilu Daniela Kolářová: 30.10. 2023 19:25