Rada Rassimov 85 let


Rada Rassimov (srbsky: Рада Ђерасимовић) se narodila údajně roku 1938 v Terstu. Od roku 1954 již patří Terst Itálii, ale v době narození Rady, to bylo město se svou samosprávou a bylo zde i vrchní zemské hejtmanství. K tomu došlo v souvislosti s rakousko-uherským vyrovnáním. Oba rodiče Rady byli Srbové, matka Vera Djerasimović (rozená Petrijević) a otec Velimir Djerasimović. Ten v Terstu, od roku 1927 působil jako děkan a učitel na gymnáziu Jovana Miletiće. Toto gymnázium také navštěvovala Rada, společně se svými dvěma bratry. Po ukončení gymnázia studovala Rada na universitě a hlavně se věnovala studiu herectví společně se svým bratrem Ivanem. Její starší bratr Ivan Rassimov (7.5.1938-14.3.2003) vytvořil téměř padesát rolí v šedesátých až sedmdesátých letech minulého století, především ve filmu italském. Zahynul na následky zranění při nehodě na motorce v nedožitých 65 letech. Druhý mladší bratr Milorad se narodil roku 1945, žije stále v Terstu a tento bývalý profesor hudby je dnes již také v důchodu.

Rada se stala známou filmovou tváří v šedesátých a sedmdesátých letech a asi nejznámější rolí je prostitutka Marie ve westernu HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (1966). Filmovým debutem byla pro Radu role Anny Coronel ve filmu SFIDA AL RE DI CASTIGLIA (1963). O rok později hrála ve Fulciho komedii I MANIACI (1964) a v roce 1966 již natáčí westerny. Kromě již zmiňovaného HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ, je to v tomto roce ještě snímek PER IL GUSTO DI UCCIDERE.  Poté přicházejí další spaghetti westerny jako NON ASPETTARE DJANGO, SPARA (1967), trochu válečný western QUEL CALDO MALEDETTO GIORNO DI FUOCO (1968) a DJANGO IL BASTARDO (1969). V roce 1971, hrála Rada jako Bianca Merusi, v Argentově giallu IL GATTO E NOVE CODE (DEVÍTIOCASÁ KOČKA), v roce 1974 pak hrála Martu v eurokrimi FATEVI VIVI: LA POLIZIA NON INTERVERRA.

Od roku 1975 se Rada věnovala již převážně tvorbě televizní. Na film ale zcela nezanevřela. Objevila se například v obou natočených dílech zamýšlené trilogie maďarských dějin, MAGYAR RAPSZÓDIA (1979) a ALLEGRO BARBARO (1979). Třetí díl nebyl nikdy natočen. Roku 1988 hrála ve filmu RUSSICUM – I GIORNI DEL DIAVOLO a zatím naposledy roku 2003 v PERDUTO AMOR. Na televizní obrazovce hrála například v seriálech MICHEL STROGOFF (1975), BEL AMI (1979) či LA FRECCIA NEL FIANCO (1983).

Rada je nyní úspěšnou producentkou. Hned poprvé když se zhostila této úlohy v televizním provedení klasické hudby, TOSCA: IN THE SETTINGS AND THE TIMES OF TOSCA, v roce 1992, získala ocenění Primetime Emmy v rámci udílení cen Primetime Emmy Awards 1993. V tomto snímku zazní mimo jiné i hlas Plácida Dominga. Další stejné ocenění obdržela Rada v roce 2001 za další producentskou práci, tentokráte na hudební romanci LA TRAVIATA (2000). Jako producentka je dále podepsána pod dalšími hudebními díly jako RIGOLETTO A MANTOVA (2010) a CENERENTOLA – UNA FAVOLA IN DIRETTA (2012).


7.5.1938
Trieste, Itálie
Rada Rassimov csfd

Ztracená láskaAndělé mociRussicumIl quartetto BasileusMetamorfosi venezianeUn caso d'incoscienzaMein Bruder und ichAllegro barbaroMaďarská rapsódieUn uomo curiosoFatevi vivi: la polizia non interverràPřirozená velikostTempo dell'inizio, IlKrvavý BaronA cuore freddoDevítiocasá kočkaDům na konci světaKLK volá PTX: Červená kapelaLev má sedm hlavNecropolisDjango il bastardoSémě člověkaQuel caldo maledetto giorno di fuocoNon aspettare Django, sparaHodný, zlý a ošklivýOsamělý mstitelI maniaciSfida al re di CastigliaLa freccia nel fiancoI giochi del diavoloOrient-ExpressMichel StrogoffL'olandese scomparsoDie rote Kapelle


Aktualizace osobnostního profilu Rada Rassimov: 5.12. 2023 12:21