Víctor Israel (1929 - 2009)


V katalánské Barceloně se 13. června 1929 narodil José María Soler Vilanova. Od roku 1961 se stal známým ve filmovém světě pod pseudonymem Víctor Israel. Ač nepatřil k hercům hlavních rolí, byl natolik výrazný, že jeho tvář zůstává divákům hluboko v paměti. Proto v mnoha španělských filmech vidíme člověka, který nám je od pohledu velmi známý. Jako by byl neustálou součástí veškeré španělské (také i italské) produkce od šedesátých do osmdesátých let minulého století. Tento dojem vzniká nejen proto, že spolupracoval s nejlepšími režiséry této doby, ale zejména pro téměř 200 rolí, které vytvořil. Jeho filmografie je vskutku impozantní.

Kromě rolí obyčejných a plachých osob, vytvořil však také velké množství rolí v drsných kriminálkách, hororech, dramatech a spaghetti westernech. Jednou ze zapamatovatelných rolí je jeho nesymaptický údržbář Brechard v hororovém pregiallu LA RESIDENCIA (1969). Další osoby „nepříjemné" až slizké ztvárnil ve filmech jako NECROPHAGUS – 1971(správce hřbitova Fowles), MURDERS IN THE RUE MORGUE – 1971(zbabělý kočí), EL MONTE DE LAS BRUJAS – 1972 (hostinský) či RICCO – 1973 (majitel nočního klubu).

Klasika westernu, Leoneho snímek IL BUONO, IL BRUTOO, IL CATTIVO (HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ) 1966, nám představila tohoto Španěla v roli seržanta. Western je žánrem, ke kterému Víctor svým způsobem patří neodmyslitelně. Z dalších rolí jen pro zajímavost: pianista ve filmu 7 PISTOLE PER I MACGREGOR (1966), šerif v YANKEE (1966), Carter v COMANCHE BLANCO (1968) či malá role v Corbucciho VAMOS A MATAR, COMPAŇEROS (1970).

Některá svědectví jeho současníků poukazují na jeho velkou profesionalitu a mnozí se shodují v tom, že jeho drsné a zlé postavy byly protikladem jeho soukromého lidského profilu. Na postavy darebáků a lidí vzbuzujících strach se specializoval kvůli svému nezaměnitelnému vzhledu.


13.6.1929
Barcelona, Cataluña, Španělsko
19.9.2009
Španělsko
Víctor Israel csfd

Sitges-NagasakiGoyovy přízrakyCásate conmigo, MaribelVivancos 3Dobrotivé nebeQuinceCiudad Baja (Downtown Heat)Tiempos mejoresUn plaer indescriptibleHome de neó, L'Submarí a les estovalles, UnSuperagentes en MallorcaBueno y tierno como un ángelEl anticristo 2 (Magic London)Garum (fantástica contradicción)AdelaUna noche en CasablancaMás allá de la muerteNuevos curanderos, LosAcosadaDenverEscapada finalPerras callejerasAl este del oesteSerpiente de marAsalto al banco centralJuana la loca... de vez en cuandoMorbus (o bon profit)Un genio en apurosVictoria! 2: El frenesí del 17Cristóbal Colón, de oficio... descubridorEl serLa rebelión de los pájarosQueen LearKryptaNeumonía erótica y pasotaRocky CarambolaVirusCinco tenedoresDinero malditoJaguár žije!L'osceno desiderioTrampa sexualUn hombre llamado Flor de OtoñoCuentos de las sábanas blancasDvojčataEl pobrecito DraculínLocuras de Jane, LasMe siento extrañaSexy... amor y fantasíaTío, ¿de verdad vienen de París?Bananas Boat, TheDelicias de los verdes años, LasLa ciutat cremadaMadrid, Costa FlemingManuelaSecreto inconfesable de un chico bien, ElVivir a milClara es el precioHijos de Scaramouche, Los


Aktualizace osobnostního profilu Víctor Israel: 4.11. 2023 02:09