Norbert Schultze (1911 - 2002)


Norbert Schultze, občanským jménem Norbert Arnold Wilhelm Richard, byl německý skladatel a dirigent. Skládal též pod jmény Frank Norbert, Peter Kornfeld a Henri Iversen. Jeho nejznámější skladbou se stala LILLI MARLEEN, která se v podání Laly Andersenové stala šlágrem své doby. Dalšímy díly byly opery SCHWARZER PETER a DAS KALTE HERZ, muzikál KÄPT'N BYE-BYE, nebo muzikál DIE MÄDELS VOM IMMENHOF.

Od roku 1940 byl Norbert Schultze členem NSDAP a vzhledem ke svým propagandistickým skladbám, byl vnímán, jako propagátor režimu. Po válce se v článku časopisu Braunschweiger Zeitung hájil: "Víte, byl jsem v nejlepších vojenských letech. Měl jsem 30 let a dvě možnosti: skládat, nebo zdechnout. Tak jsem se rozhodl pro první možnost." V srpnu 1944 byl zařazen na seznamy Boží milosti, což jej uchránilo před nasazením na frontě. Po válce byl v Německa vyšetřován a odsouzen k pokutě. Byl zařazen na černou listinu Information Control Division (ICD), což byl americký okupační úřad, v jehož náplni bylo uplatňování spojeneckých dohad z Postdamu - denacifikace, demilitarizace, decentralizace a demokratizace Německa.

On sám se nakonec postavil k celé věci čelem a v závěti své tantiény z děl z období 1933 - 1945 daroval Červenému kříži. Připomínám, že mezi nimi byl i klenot - zhudebnělá báseň LILLI MARLEEN. Jako gramodeska byla vydána již v roce 1939 a nijak nezaujala. Padal na ní prach. V roce 1941 s ní, jako s klíčovou melodií, začalo armádní vysílání Soldatensender Belgrad prokládat své vysílání a vystřelilo její popularitu k nebeským výšinám. Píseň byla přeložena do 27 jazyků a společně ze skladbami ŠKODA LÁSKY a KATJUŠA se stala symbolem druhé světové války. V roce 1953 složil hudbu k divácky velmi úspěšné pohádce ZWERG NASE. V roce 1995 tuto pohádku distribuovalo Euro Video GmbH na videokazetách. V závěru své kariéry, přijal nabídku na hudbu v erotickém filmu ROSEMARIES TOCHTER. Poté odešel na odpočinek. Střídavě pobýval na Malorce a v Bavorsku. Norbert Schultze složil hudbu pro 29 filmů a zemřel 14. října 2002 v Bad Tölzu.


26.1.1911
Braunschweig, Dolní Sasko, Německá říše
14.10.2002
Bad Tölz, Bayern, Německo
Norbert Schultze csfd

Dcera RosemarieMorálka 63Der Gauner und der liebe GottSoldatensender CalaisStefanie in RioLiebe, Luft und lauter LügenDívka RosemarieEs war die erste LiebeIst Mama nicht fabelhaft?U47 - Kapitänleutnant PrienAufruhr im SchlaraffenlandDie Freundin meines MannesJede Nacht in einem anderen BettMax und MoritzWas die Schwalbe sangDer fröhliche WandererDie Mädels vom ImmenhofEin Mann vergißt die LiebeMamitschkaRoman einer SiebzehnjährigenSandmännchen, DasDer FroschkönigEin Leben für DoKönig DrosselbartOberarzt Dr. SolmRittmeister WronskiUnternehmen EdelweißZehn kleine NegerleinDas tanzende HerzGeliebtes LebenKäpt'n Bay-BayZwerg NaseDer Tag vor der HochzeitEs kommt ein TagDie Nacht der ZwölfZwölf Herzen für CharlyDas Leben geht weiterKolbergDie Affäre RödernEine kleine SommermelodieSymfonie životaFall Rainer, DerGPUBojová eskorta LützowŽalujiAus erster EheBismarckFrau nach MaßGold in New FriscoHudba a láskaDoppelgängerTill, der Junge von nebenanAir PowerDas war unser RommelFeuertaufeSchwarzer Peter - Märchenoper für kleine und große Leute


Aktualizace osobnostního profilu Norbert Schultze: 13.1. 2024 05:49