Jana Krausová 70 let


Jana Krausová se narodila v Praze a tam také prožila všechny podstatné části svého života. Oba rodiče se pohybovali v hereckém prostředí. Otec byl známý loutkář a herec Josef Pehr. Podle vlastních slov ji ale v dětském věku k herecké profesi nic nelákalo, odmalička si zato ráda kreslila a přitahovalo ji výtvarnictví. Otcova práce ale Janu ovlivnila do té míry, že během základní školy hrála loutkové divadlo v divadle Kováček na Smíchově. Později začala sama hrát v Divadle na okraji, mívala ale problémy s trémou, a to ji odradilo od myšlenky zkusit přijímačky na DAMU. Místo toho zvolila studium na AVU a divadla se pro nedostatek času posléze vzdala. K filmu se dostala Jana velmi záhy a vlastně náhodou. Nechodila na konkurzy, filmaři si jí ale všimli ve škole, když hledali nové tváře pro snímek Jiřího Hanibala MALÉ LETNÍ BLUES. Byl to letní film o lásce, kde hrála puberťačku, co starší zamilované špehuje. Následně byla zařazena do dětského hereckého rejstříku a filmaři ji svými nabídkami kontaktovali sami.

Sama Jana Krausová si cení zejména pětidílného slovenského seriálu ŽIVOT BEZ KONCA, kde hrála hlavní hrdinku - mladou dívku, která se v období mezi dvěma světovými válkami snaží žít nezávislý život. Objevila se i v zahraničních produkcích, např. v argentinském filmu KAFKOVY LÁSKY, kde ztvárnila současně manželku Maxe Broda a tlumočnici. Film pojednával o režisérovi, který natáčí film o Kafkovi a má k ruce tlumočnici. Ve svých představách se pak režisér projektuje do Maxe Broda. V Německu pro změnu natočila válečné drama ze Sudet pod názvem SLUŽKA HILDA, který se dostal i na karlovarský filmový festival. Text se v tomto případě sice naučila v němčině, ale postsynchrony za ni dělala německá herečka.

Herecká kariéra Jany Krausové měla větší i menší přestávky, kdy se intenzivně věnovala výtvarné činnosti. Malovala a dělala keramiku, což bylo výhodné v době, kdy měla malé děti a herectví musela silně omezit. Poté, co synové odrostli, vrátila se nejen k filmovému herectví, ale začala hrát i divadlo. Zatímco své první filmy točila ještě pod dívčím jménem Pehrová, známá je pod jménem, které získala svatbou s populárním hercem, bavičem a konferenciérem Janem Krausem. Manželství se později rozpadlo, z dětí je v povědomí veřejnosti syn David, který působí jako hudebník a příležitostný herec. V poslední době se Jana Krausová objevila např. ve snímku ŽRALOK V HLAVĚ nebo HEZKÉ CHVILKY BEZ ZÁRUKY, častěji vystupuje i na divadle - se známým hercem Petrem Kostkou se objevila např. ve hře Zajatec 5. avenue. K vidění byla i ve Studiu dva, kde hrála ve hře Daria Fo Otevřené manželství. Svůj zájem i nadále dělí mezi výtvarné umění a herectví. Bližší je jí sice výtvarnictví a kdyby se měla natvrdo rozhodnout pro jedinou profesi, zvítězilo by malováníí. Ale současný stav, kdy je rozkročena mezi dvěma profesemi, jí vyhovuje.


25.1.1954
Praha, Československo
Jana Krausová csfd

Vražedné stínyŽenská na vrcholuMužPrázdniny v ProvenceRodinný filmKrásnoParádně pokecalCzech Made ManV peřiněKajínekHodinu nevíš...A l´Est de moiKdopak by se vlka bálV hlavní roliHezké chvilky bez zárukyJasnovidecKrálovství potokůŽralok v hlavěBoleroZ rodinného albaVzkříšeníZ pekla štěstíCausa KainPrincezna a chuďasZámek v ČecháchKačenka a strašidlaKačenka a zase ta strašidlaDědeček je lepší než pesDětinské hry dospělýchZbabělecZkouškové obdobíPříběh '88Amores de Kafka, LosAnděl svádí ďáblaDiscopříběhMůj hříšný mužPěsti ve tměSlužka HildaSkalpel, prosímMŕtvi učia živýchStřepy pro EvuČekání na déšťJak se točí RozmarýnyPodivný výletZítra vstanu a opařím se čajemOdysseus a hvězdySmrt mouchyMalé letní bluesSedm schodů k mociSpolečně samiPan profesorPálava


Aktualizace osobnostního profilu Jana Krausová: 31.10. 2023 07:43