Věra Křesadlová 80 let


Během studií na střední uměleckoprůmyslové škole v Praze zpívala Věra Křesadlová s amatérskou bigbeatovou kapelou a příležitostně statovala ve snímcích někdejší barrandovské produkce. Při jednom z koncertů zaujala mladého režiséra Miloše Formana natolik, že ji obsadil do svého připravovaného debutu KONKURS. Na rozdíl od mnoha dalších adeptek Křesadlová ve fiktivním konkurzu skutečně uspěla a mj. právě díky nově získanému angažmá v populárním divadle Semafor se stala jednou z nejoblíbenějších českých hereček šedesátých let. Její atraktivní vzhled, přirozenost a smysl pro humor konvenovaly s „všednodenní poetikou“ jednoho z proudů domácí nové vlny.

V současnosti se věnuje především výrobě originálních vitrážových lamp tzv. Tiffanyho metodou. Je matkou tří synů – Radima, Petra a Matěje, z nichž poslední dva jmenované má z dlouholetého manželství s Milošem Formanem. Věra Křesadlová, která se podle svých vlastních slov za herečku a zpěvačku v pravém slova smyslu nikdy nepokládala, se dodnes v malých rolích objevuje na filmovém plátně (AKUMULÁTOR I, NEJASNÁ ZPRÁVA O KONCI SVĚTA, MEDVÍDEK aj.).


28.2.1944
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Věra Křesadlová csfd

Pohádky pro EmuMartin a VenušePřípad nevěrné KláryMedvídekDoblba!Nejasná zpráva o konci světaAkumulátor 1Byli jsme to my?Jonáš, Melicharová a pavilonČas sluhůDotykyJonáš II. aneb Jak je důležité míti MelicharovouTemná arénaVelmi uvěřitelné příběhy J.P.Síť na bludičkuToulavý EngelbertZloděj krokůHomolka a tobolkaHrabě DrakulaNevěstaSkřivánci na nitiNejkrásnější věkŽertAmatérIntimní osvětleníZločin v dívčí školeKaždý týždeň sedem dníIkarie XB 1KonkursLichá středaProsím, nebudit!PřístavDoktor MartinSvatby v BenátkáchOdsouzenéLetištěPříběhy českého jazzuJiří Suchý - Lehce s životem se prátTen okamžikPříběhy slavnýchNesmrtelný život a smrt Mikiho Volka, rokenrolového králeObčanské SemaforumChytilová Versus FormanMichal Hrůza, Klára Vytisková - Duše do vesmíruLola BlauSmutek bláznivých panenDr. Johann Faust, Praha II., Karlovo nám. 40U fotografaXaver Live


Aktualizace osobnostního profilu Věra Křesadlová: 1.11. 2023 21:01