Alena Kreuzmannová (1929 - 1993)


Dcera herce Národního divadla Františka Kreuzmanna (1895 – 1960) herečka Alena Kreuzmannová se narodila 15. října 1929 v Praze. Narodila se do herecky založené rodiny. Rovněž dědeček Adolf Kreuzmann (1855 – 1939) a teta Anna Kreuzmannová (1899 – 1994) byli herci. Jejím mužem byl herec Felix le Breux (1918 – 1974). Její, dědečkovo a pradědečkovo jméno dál nosí syn herec František Kreuzmann (*1963). Přes zákaz otce, který nechtěl, aby pokračovala v jeho šlépějích, absolvovala úspěšně zkoušky na Státní konzervatoř, kterou ukončila v roce 1948. Již za studií hostovala na zájezdových představeních Národního divadla.

Na filmovém plátně debutovala postavou studentky Tonči Vackové ve Slavínského komedii POSLEDNÍ MOHYKÁN (1947) a rolí Máši ve Vávrově dramatu PŘEDTUCHA (1947). Záhy nato vytvořila svoji jedinou hlavní roli roztoužené Stázky v romantickém dramatu LÉTO (1948) režiséra K. M. Walló. Po této titulní roli sehrála do šedesátých let vedlejší a menší role mladých a krásných temperamentních děvčat oktavánky Hamrové (ČERVENÁ JEŠTĚRKA), Slávky Tříškové (RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY), Bláži Kolocové (ZVONY Z RÁKOSU), Aničky (DS – 70 NEVYJÍŽDÍ), Bětušky (DIVOTVORNÝ KLOBOUK), slečny Emy (VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA), Růži (RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM), lehké holky (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), chudé Gertrudy (VLČÍ JÁMA) či děvečky Anky (DAŘBUJÁN A PANDRHOLA). Od šedesátých let hojně propůjčovala svůj skvělý temperamentní hlas herečkám, jejichž hlas nevyhovoval představám režisérů v českých filmech.

Později rolí ubylo a dále hrála jen epizodní role různých žen různých profesí. Objevila se ve filmech AŽ PŘÍJDE KOCOUR (klepna), KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSKY (sekretářka), TAJEMSTVÍ ZLATÉHO BUDDHY (Rieberkreuzerová), COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (úřednice Polívková), KOČIČÍ PRINC (stará služebná), BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE (sekretářka), DOSTIH (matka), JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (doručovatelka), SVĚT NIC NEVÍ (Jaklová) nebo KAM, PÁNOVÉ, KAM JDETE? (Peštová). Namluvila rovněž řadu komentářů k dokumentům.

Naposledy se před diváky uvedla jako stará babička ve Sci – Fi pohádkových komediích Jindřicha Poláka KAČENKA A STRAŠIDLA (1992) a KAČENKA A ZASE TA STRAŠIDLA (1992). Bez Aleny Kreuzmannové se neobešel rovněž rozhlas, dabing (SMAŽENÁ ZELENÁ RAJČATA či STŮJ, NEBO MAMINKA VYSTŘELÍ!) a televize. Zahrála si v seriálech F. L. VĚK (1971), 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1974), CHALUPÁŘI (1975), DOKTOR Z VEJMINKU (1982), MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA (1982), LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR (1984), BAMBINOT (1984) i HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE (1992).


15.10.1929
Praha, Československo
12.4.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Alena Kreuzmannová csfd

O zázračné moušeSedmero krkavcůArachnéKačenka a strašidlaKačenka a zase ta strašidlaOsvětová přednáška v Suché VrbiciFascikl „S“Hledání v bílém obdélníkuHřbitov pro cizinceKosmická čarodějnice v ČeboniSkús ma objaťVíla z jeskyně zlaZtracená dcera z Frýdlantu hraduDen D Dáši BMotýlí časO hloupé havířceVracenkyZpověď Dona JuanaChlapská čestNaděje má hluboké dnoNěkdo schází u stoluVážení přátelé, anoVíš jak zpívá zvonek...?Značka: Na dožitíKontrola kontroloraO zrzavé AndulePřípad se psemTen zázračný dotek láskyZlatý copánekHonza a drakKam, pánové, kam jdete?Máme se rádiOhňostroj v AspernSněhová královnaSrdíčkoStřecha nad hlavouSvět nic nevíTajemství čínského velbloudaVltavská vílaI tobě se to může státMůj obchod se psyNení sirotek jako sirotekO PopelákoviPeníze a krevPohádka o lidské dušiRubínová pohádkaSardinky aneb Život jedné rodinkyUloupené dětstvíMalý vodní hadMoje zlaté holkyVodník v pivovařeBudulínek MandelinkaDruhý tah pěšcemJak básníci přicházejí o iluzeO líné Nitce a prstýnku s rubínemO nosaté čarodějniciČertův švagrŠéfe, vrať se!Její pastorkyňaNavždy do dálek Tichomoří


Aktualizace osobnostního profilu Alena Kreuzmannová: 6.11. 2023 12:05