Yves Boisset 85 let


Boisset začínal jako přispěvatel do časopisů s tématikou filmu, v polovině 60. let byl pomocným režisérem u R. Clémenta a C. Sauteta, v roce 1966 režíroval jednu epizodu televizního seriálu Rouletabille. Jeho první filmovou režií byl snímek COPLAN SAUVE SA PEAU (1968), kterým dal najevo své směřování – jeho tvorba se věnovala především kritice policejních praktik, nezřídka podle skutečných událostí. Boissetovy první filmy byly komerčněji laděné, prvního výrazného úspěchu dosáhl s psychologickým dramatem CRAN D'ARRÉT (1970) s Bruno Cremerem v hlavní roli. Další filmy, UN CONDÉ (1970) a LE SAUT DE L'ANGE (1971) pranýřovaly již uvedené postupy policejního vyšetřování; těmto snímkům ale chybělo hvězdné herecké obsazení, proto také nezaznamenaly výraznější úspěch.

V 80. letech přesunul Boisset těžiště své práce do televize, kde točil inscenace a seriály, nadále se v nich věnoval kritice justičních a policejních sfér, pro toto téma se nebál použít i historické látky, což je případ DREYFUSOVY AFÉRY (L'affaire Dreyfus, 1995), zdařilého zpracování slavné špionážní causy z konce 19. století (v tomto televizní filmu se ve vedlejších rolích objevili také čeští herci). Historickému tématu se věnuje také prozatím poslední Boissetovo dílo, televizní film JEAN MOULIN (2002). V některých svých novějších snímcích se Boisset objevil ve vedlejší roli také jako herec.

Yves Boisset nepatří k nejlepším francouzským režisérům, někteří odborníci jej dokonce řadí k průměrným tvůrcům. Fakt je, že z jeho dvaceti celovečerních filmů (poslední natočil v roce 1990) jen několik společenských dramat dosáhlo nadčasových kvalit se stále aktuálním obsahem. Výše zmíněné filmy pak patří k předním zástupcům tzv. francouzské drsné školy z proudu politicko-kriminálních dramat.


14.3.1939
Paříž, Île de France, Francie
Yves Boisset csfd

12 balles dans la peau pour Pierre LavalL'Affaire SalengroJean MoulinCazasDormir avec le diableLa Fine équipeLe pantalonUne leçon particulièreL'Affaire SeznecVolný pádKmenDouble IdentityLe SuspectRadio CorbeauLa Fée carabineBleu comme l'enferHorkoCena za nebezpečíProbuď se, špioneVzhůru do boje!Policejní inspektorkaLa clé sur la porteSoudce zvaný šerifUn taxi mauveBláznivá na zabitíPan DupontAtentát v PařížiR.A.S.Le Saut de l'angeCran d'arrêtUn condéCoplan sauve sa peauLes redoutablesSamMorlockRivière rougeDreyfusova aféraHaute tensionLékaři lidíSérie noireHistoires insolitesRouletabilleBattle of Algiers, TheLaissez-les grandir ici!InfrarougeL’ AdieuLes CarnassiersLa Travestie


Aktualizace osobnostního profilu Yves Boisset: 15.2. 2024 09:34