Googie Withers (1917 - 2011)


Googie Withers – Georgette Lizette Withers, v překladu by její příjmení znělo Kohoutek, nebo Kohoutková, se narodila 12. 3. 1917 v daleké Indii, přesněji ve městě Karáčí, která byla dříve britskou kolonií do rodiny britského důstojníka. Po návratu do Anglie, začala navštěvovat baletní akademii a Googie (v překladu z hinštiny holubička), jak jí říkaly kamarádky začala svou uměleckou kariéru už ve věku dvanácti let. Začínala v tanečním seskupení v revue West End, kde si ji vytypoval agent Warner Brother, a byla pozvaná na kamerové zkoušky, které udělala a stala se tak od roku 1935 tváří malých roliček roztomilých dívek.

Je nositelkou CBE, řádem, kterým ji ocenila v roce 2001 sama královna Alžběta za zásluhy ve filmu, divadle i televizi. Po roce získala další vzácné ocenění OBE – důstojníka řádu britského impreia spolu s herečkou Lynn Redgrave. Byla podpředsedkyní královské divadelní akademie a na svém kontě měla velkou část dobře připravených divadelních umělců .

Přesto, že hrála v 69 filmech, její láskou zůstalo až do 94 let jejího věku, kdy hrála naposledy v divadle svého milovaného Shakespeara – roli v Macbethovi. Googie Withers zemřela náhle dne 15. 7. 2011 v Sydney v New South Walles v Austrálii, kde právě hostovala s divadlem ve věku 94 let.


12.3.1917
Karáčí, Britská Indie
15.7.2011
Sydney, New South Wales, Austrálie
Googie Withers csfd

ZářeCountry LifeEnding UpCherry Orchard, TheNickel QueenPort of EscapeDevil on HorsebackDerby DayBílé chodbyKouzelná skříňkaLady Godiva Rides AgainNoc a městoTraveller's JoyOnce Upon a DreamMirandaLásky Jany GoddenovéV neděli vždycky pršíPink String and Sealing WaxPřízraky nociNa zkouškuThey Came to a CityThe Silver FleetBack-Room BoyOne of Our Aircraft Is MissingJeannieBulldog Sees It ThroughBusman's HoneymoonShe Couldn't Say NoMurder In SohoThe Gang's All HereZ deště pod okapConvict 99If I Were BossKate Plus TenPaid in ErrorStrange BoardersYou're the DoctorZmizení staré dámyAction for SlanderKrčma Paradise for TwoPearls Bring TearsAccusedAll at SeaCrime Over LondonCrown Vs. StevensHer Last AffaireKing of HeartsShe Knew What She WantedDark WorldLove Test, TheThe Girl in the CrowdWindfallScreen TwoWithin These WallsITV Saturday Night TheatreThirty-Minute TheatreDouglas Fairbanks Jr. PresentsBBC Sunday-Night TheatreForever Ealing


Aktualizace osobnostního profilu Googie Withers: 24.2. 2024 23:44