James Franciscus (1934 - 1991)


Americký filmový a televizní herec James Grover Franciscus se narodil do rodiny Johna Allena Franciscuse a jeho ženy Loraine. V roce 1942, během 2. světové války, postihla rodinu tragédie, neboť John Allen, který sloužil v armádě jako pilot, zahynul při letecké havárii. Svá univerzitní léta strávil James na prestižní univerzitě Yale v Connecticutu, kde v roce 1957 graduoval magna cum laude a získal titul B.A. (Bachelor of Arts) z anglického jazyka a divadelních umění.

V první polovině 60. let jej diváci mohli spatřit v seriálech jako Rawhide, Alfred Hitchcock uvádí nebo The Investigators, kde si zahrál jednu z ústředních postav, soukromého detektiva Russe Andrewse. V roce 1963 získal cenu „Kyselé jablko“ za nejhůře spolupracujícho herce na Golden Apple Awards, které namísto hereckých výkonů sledují to, jak se herci chovají a toto „ocenění“ tak jasně naznačovalo, že s Jamesem nebylo po pracovní stránce lehké vyjít. I přes to se James začal čím dál častěji objevovat na filmovém plátně, ať už jako major Hoffmann ve snímku Arthura Hillera Zázračná záchrana bílých hřebců nebo jako řidič kamionu Arthur Hawke v dramatu Youngblood Hawke. Mezi léty 1963 až 1965 také pravidelně přícházel na televizní obrazovky v roli mladého, idealistického profesora angličtiny Johna Novaka v seriálu Mr. Novak. Za tuto roli byl v roce 1965 nominován na Zlatých Glóbech v kategorii „Nejlepší mužská televizní hvězda“.

Pro Jamesovu kariéru se stal přelomovým rok 1969, kdy byl obsazen do dvou významných celovečerních snímků. Prvním byl fantasy western Údolí Gwangi, kde James ztvárnil kovboje Tucka Kirbyho, který se výdává do tajemného mexického údolí s cílem najít dinosaury, kterým se zde podařilo přežít. Druhým snímkem bylo sci-fi drama Zajati vesmírem, kde si zahrál Claytona Stonea, jednoho z trojice astronautů, kteří zjistí, že se nemohou sami vrátit na Zemi, a tak nastává boj s časem o jejich záchranu. Tento snímek jakoby předznamenal Jamesovu nejslavnější roli, ve které se představil o rok později. Tím byl astronaut John Brent, který se vydává hledat své zmizelé kolegy ve snímku Teda Posta Do nitra Planety opic, které bylo prvním pokračováním úspěšného sci-fi snímku s Charltonem Hestonem Planeta Opic z roku 1968. Snímek se sice nedočkal tak vřelého přijetí jako jeho předchůdce, ale samotnému Jamesovi přinesl značný věhlas.

V roce 1970 si Jamese vyhlédl italský režisér Dario Argento do svého mysteriózního thrilleru Devítiocasá kočka, kde společně s Karlem Maldenem ztvárnili dvojici novinářů vyšetřující podivnou sérii vražd. Po návratu z Itálie do USA se představil v seriálu Longstreet v roli slepého vyšetřovatele pojišťovny Mikea Longstreeta. V roce 1973 na Jamese čekala další zajímavá herecká zkušenost, a to když ve filmové bajce Halla Bartletta Racek Jonathan Livingston namluvil hlavního hrdinu, mladého svobodomyslného racka, který se vydává objevovat svět. V následujících letech se James opět věnoval převážně televizním rolím, čestnou vyjímkou byla krimikomedie The Amazing Dobermans. V roce 1978 natočil režisér J. Lee Thompson snímek Řecký magnát, který byl inspirován životním příběhem řeckého rejdaře Aristotlea Onassise a jeho vztahem k Jacqueline Kennedy a James byl obsazen do role prezidenta USA Jamese Cassidyho jehož předobrazem nebyl nikdo jiný než prezident John F. Kennedy. Ve stejném roce si rovněž zahrál s Chuckem Norrisem v akčním filmu Správní chlapi nosí černou. Poté se James vydal na menší cestu kolem světa, kdy se vydal do Itálie, kde natočil katastrofický snímek Aféra Concorde, který byl inspirován tehdy populární sérií Letiště. Následně odcestoval do kanadského Motréalu a tam se objevil po boku slavné Avy Gardner ve snímku Hořící město. Jeho poslední zastávkou poté byla Brazílie, kde si zahrál v koprodukčním hororu o masožravých pyraních Ryba zabiják.


31.1.1934
Clayton, Missouri, USA
8.7.1991
North Hollywood, California, USA
James Franciscus csfd

Secret WeaponsVeliki transportButterflyJacqueline Bouvierová KennedyováPoslední žralokKdyž se čas naplnil...NightkillAféra ConcordeHořící městoRyba zabijákPuzzleSecrets of Three Hungry WivesSprávní chlapi nosí černouThe PirateŘecký magnátHunterOne of My Wives Is MissingThe Amazing DobermansThe Man InsideDream Makers, TheThe Trial of Chaplain JensenAloha Means Goodbye500 Pound Jerk, TheRacek Jonathan LivingstonLongstreetDo nitra Planety opicNight SlavesPekelné loděThe Great Sex WarTrial RunZajati vesmíremÚdolí GwangiShadow Over ElveronSnow TreasureYoungblood HawkeZázračná záchrana bílých hřebcůOutsider, TheThe OutsiderI Passed for WhiteThe MuggerFour Boys and a GunHunterDoc ElliotGhost StoryWater WorldLongstreetJudd for the DefenseThe F.B.I.12 O'Clock HighBob Hope Presents the Chrysler TheatreMr. NovakCombat!The Eleventh HourBen CaseyDr. KildareThe AmericansThe InvestigatorsInsightBlack Saddle


Aktualizace osobnostního profilu James Franciscus: 24.2. 2024 11:29