Betty Kysilková (1879 - 1951)


Betty Kysilková se narodila 1. února 1879 v Praze jako Barbora Berghofová. Chybně byla psána jako Betty Kysílková. V mládí snila o divadelní kariéře. Od roku 1905 začala účinkovat na malých pražských divadelních scénách. Později se stala nápovědkou v Uranii a ve Vinohradském divadle (1919 – 1932), kde vytvářela různé menší komediální role. Vrchním rekvizitářem a hercem malých rolí těchto divadel byl její manžel Václav Kysilka (1885 – 1932). Z Vinohrad nakonec herečka odešla na odpočinek.

Před filmovou kamerou se poprvé objevila jako paní purkmistrová v Majerově a Macharově melodramatu MAGDALENA (1920). Již v němém období se stala skvělou představitelku rázných a komických postav a postaviček ve třiceti snímcích (často hrála i v několika snímcích ročně).

Zahrála si v dobových titulech ROZTRŽENÉ FOTO (tlustá žena), SÁZKA O HUBIČKU (Fróny), MNICHOVO SRDCE (Anna), MANŽELÉ PANÍ MILENY (zbohatlíkova žena), IRČIN ROMÁNEK I. a II. (služka Anna), VENOUŠEK A STÁZIČKA (paní Nesvačilová), DEJTE SE OMLADIT (Kordula Máčková), ADAM A EVA (služka Máry), JOSEF KAJETÁN TYL (farářova hospodyně), JEDENÁCTÉ PŘIKÁZÁNÍ (Eližběta Vaňousová – Pecková), POHÁDKA MÁJE (farářova hospodyně), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (paní Palivcová), LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ (hokynářka Hroznata Šnytlíková), MILENKY STARÉHO KRIMINÁLNÍKA (jasnovidka Štefanie Lesczynská), HŘÍCHY LÁSKY (nápověda ve Velkém divadle) nebo TAKOVÝ JE ŽIVOT (výplatčí).

V němé éře vytvořila s Antonií Nedošinskou (obě často vytvářely podobné role) komickou titulní dvojici trhovkyň Nanynky a Katynky v Kubáskově melodramatu PANÍ KATYNKA Z VAJEČNÉHO TRHU (1927) a titulní roli rázné a chudé Peštové v oblíbeném přepisu Langrovy divadelní hry VELBLOUD UCHEM JEHLY (1926) režiséra Karla Lamače.


1.2.1879
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
21.10.1951
Mělník, Československo
Betty Kysilková csfd

Pantáta BezoušekAdam a EvaČekankyPaní Kačka zasahuje...U pokladny stál...Bláhové děvčeDruhé mládíManželka něco tušíUmlčené rtyHarmonikaJarčin profesorKariéra matky LízalkyKlatovští dragouniLidé pod horamiLízin let do nebeRozvod paní EvyŠvanda dudákŽena na rozcestíManželství na úvěrNa tý louce zelenýNaše XI.Tvoje srdce inkognitoCácorkaJedenácté přikázáníAnita v rájiDokud máš maminkuZa ranních červánkůJindra, hraběnka OstrovínováSvítáníFunebrákKantor IdeálLelíček ve službách Sherlocka HolmeseNačeradec král kibicůMiláček plukuMuži v offsiduPoslední bohémSkalní ševciFidlovačkaOsudy dobrého vojáka ŠvejkaHříchy láskyTakový je životLáska kvete v každém věkuZnámosti z uliceMilenky starého kriminálníkaPaní Katynka z Vaječného trhuIrča v hnízdečkuLásky Kačenky StrnadovéPohádka májePrach a brokyVelbloud uchem jehlyDobrý voják ŠvejkJedenácté přikázáníJosef Kajetán TylDvojí životAdam a EvaChoulostivé námluvyDejte se omladitJejich svatební nocMaharadžovo potěšení


Aktualizace osobnostního profilu Betty Kysilková: 2.11. 2023 02:04