Duilio Del Prete (1938 - 1998)


Duilio Del Prete se narodil v severoitalském Cuneu 25. června 1938. Duilio se proslavil zejména jako zpěvák. Začíná v roce 1963 ve skupině Cantacronache. Dále mu vycházejí sólová hudební alba Dove correte! (1968) a La bassa landa (1970). Velký vliv na jeho hudební kariéru měl belgický šansoniér Jacques Brel. Duilio překládal jeho texty do italštiny a byl hlavním protagonistou tvorby Brela v Itálii. Nahrávací společnost Ala Bianca, pak vydala posmrtně CD Duilio Del Prete canta Brel. Duilio psal písně pro sebe, ale i pro ostatní umělce a jeho texty měly často politický podtext.

V povědomí diváků zůstává Duilio Del Prete hlavně díky svým rolím v úspěšných komediích. Roku 1972 hraje roli Oresta se Stefanií Sandrelli a Dustinem Hoffmanem v satirické komedii o „italském“ manželství ALFRÉDE, ALFRÉDE ! Mario Monicelli přichází od roku 1975 s trilogií o pětici výtečníků, kteří se baví na úkor svého okolí. Tato skupinka recesistů skutečně existovala a na základě jejich příběhů vznikla trilogie MOJI PŘÁTELÉ (AMICI MIEI). V prvním díle ztvárnil Duilio roli Guida Necchi, majitele baru. Ve zbývajících dvou dílech ho v této roli vystřídal Renzo Montagnani. Duilio pracoval i na filmech zahraniční produkce. Bylo to například drama DAISY MILLEROVÁ (1974) v režii Petera Bogdanoviče, či komedie ON N´EST PAS DES ANGES…ELLES NON PLUS (1981) v režii Michela Langa. Tento režisér o rok později natočil koprodukční komedii DÁREK (1982), kde se Duilio objevuje s množstvím italských kolegů. Naposledy hrál roli ředitele ve filmu AGURI PROFESSORE (1997).

Angela Denia Tarenzi společně s Duiliem napsala texty k hudbě argentinského skladatele Astora Piazzolli. Album s názvem Rabbia e tango nazpívala Edmonda Aldini (*15.3.1934), jeho životní partnerka.

Duilio Del Prete zemřel po dlouhé nemoci 2. února 1998 v nedožitých šedesáti letech. Je pohřben na hřbitově sv Rocco Castagnaretta v Cuneu.


25.6.1938
Cuneo, Itálie
2.2.1998
Řím, Lazio, Itálie
Duilio Del Prete csfd

Auguri professoreAltroveCronaca neraDoris una diva di regimeHlasy ze záhrobíPanama SugarA proposito di quella strana ragazzaArgent, L'Dny komisaře AmbrosiaPenízeCronaca neraTabloid CrimeMystèreDárekOn n'est pas des anges... elles non plusIQ tykveIo zombo, tu zombi, lei zombaNella misura in cui...Stato interessanteUna spirale di nebbiaDivina creaturaInfermiera, L'Konečně láskaMoji přáteléDaisy MillerováIl sorriso del grande tentatoreTutto in comuneBláznivý sexChceme plukovníkyJeptišky od sv. ArchandělaMasakr v ŘíměNumber onePolicie obviňuje, zákon osvobozujeSenza ragioneAlfréde, Alfréde!D'amore si muoreMafie za mřížemiZavraždění TrockéhoZvláštní jednotkaSedm bratrů


Aktualizace osobnostního profilu Duilio Del Prete: 30.10. 2023 15:22