Konstantin Lavroněnko 63 let


Konstantin Lavroněnko se dlouho věnoval hlavně divadlu. Ihned po skončení vojenské služby zamířil do Moskvy do legendárního MCHATu (Moskevského uměleckého akademického divadla), kde se v mnoha experimentálních představeních naučil navázat silný emotivní kontakt s publikem. Občas se sice objevil před kamerou dramatech Ješčo ljublju, ješčo nadějus… (1985) a Andrjuša (1992), ale opravdové filmové kariéře se začal věnovat až po čtyřicítce. A hned ve velkém stylu.

Lavroněnkova kariéra poté nabrala rychlé obrátky. Dostával nabídky na nejrůznější typy rolí, od účinkování v britském thrilleru Archangel (2005) s Danielem Craigem v hlavní roli až po ruský válečný seriál Likvidace (2007). Poté ho znovu Andrej Zvjagincev obsadil do svého filmu Izgnanije (2007) a z Lavroněnka se definitivně stala hvězda. Za roli muže, který přinutí svou ženu k potratu v domnění, že dítě, které čeká, není jeho, a musí se pak vyrovnat s následky, si odnesl cenu pro nejlepšího herce z filmového festivalu v Cannes.

V roce 2008 přijal hlavní roli v provokativním ruském akčním filmu Nová země o neobvyklé vězeňské komunitě na opuštěném ostrově a rok nato kývl na nabídku neméně kontroverzní titulní role ve filmu Kajínek.


20.4.1961
Rostov na Donu, Rusko, Sovětský svaz
Konstantin Lavroněnko csfd

U ljuděj tak byvajetSirijskaja sonataPoslednij bogatyr: Poslannik ťmyPoslední bohatýr: Kořen zlaAvanpostHrdinaKómaRassvětRoboPoutníci trpělivostíPoslední bohatýrRazbudi meňaZemletrjasenijeTěrritorijaKak meňa zovutTři mušketýřiKajínekZajcev, žgi! Istorija šoumenaAtentát na StalinaNová ZeměNas ně dogonišVyhoštěníNaninská KrajinaArchandělMistrNávratAndrjušaJeščo ljublju, ješčo nadějusRaněvskajaSuperpozicijaČikatiloSoděržankiRusskije gorkiKlimSemejnyje obstojatelstvaČjornaja koškaInkvizitorJekatěrinaProščaj, ljubimajaČužojeLjudmilaOdnaždy v RostoveIsajevLikvidaceVečernij Urgant


Aktualizace osobnostního profilu Konstantin Lavroněnko: 30.10. 2023 13:10