Jan Valášek st. (1926 - 1968)


Jan Valášek se narodil 1. července 1926 v Prostějově. Zaujal ho film a v letech 1951 – 1955 vystudoval režii na FAMU v Praze. V této době se seznámil se starším spolužákem režisérem Milanem Vošmikem, pod jehož vlivem se mladý Valášek rozhodl věnovat se ve své režisérské práci dětskému publiku, pro děti a o dětech.

V letech 1955 – 1960 se stal po absolvování FAMU režisérem Československé televize, kde natáčel televizní filmy a inscenace (například DOBRODRUŽSTVÍ TOMA SAWYERA, ZAČÍNÁME ŽÍT, JEDINÁ NOC, SLAVÍK, BARON KAPLAN, NEDOHLEDNÉ DÁLKY, CHLAPEC A PES, KUŤÁSEK A KUTILKA NA HORÁCH, LÉTO V TATRÁCH, MALÝ SVĚT, ULICE, KDE SI HRAJÍ DĚTI nebo VELCÍ, DĚTI A JÁ atd.) i pro děti, dětské pořady a divadelní přenosy (V PŘEDVEČER, ALADINOVA LAMPA, NEAPOL, MĚSTO MILIÓNŮ či ŽEBRÁCKÁ OPERA).

V letech 1960 – 1968 byl režisérem a scenáristou Filmového studia Barrandov, kde ještě jako student spolupracoval na filmu PUNŤA A ČTYŘLÍSTEK (1955) Jiřího Weisse. K řadě svým snímkům si psal náměty, literární i technické scénáře (PRÁZDNINY V OBLACÍCH, MALÝ BOBEŠ, MALÝ BOBEŠ VE MĚSTĚ, ZLÉ PONDĚLÍ, TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA, KDY BREČÍ MUŽI, KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA i NAŠE BLÁZNIVÁ RODINA).

Pro mladšího režiséra a staršího spolužáka Milana Vošmika napsal s Václavem Nývltem námět a scénář k psychologickému dramatu ZLÉ PONDĚLÍ (1960). Samostatnou režií debutoval snímkem na námět knížky Bohumila Říhy PRÁZDNINY V OBLACÍCH (1959) o chlapci, jenž si zamiluje létání vrtulníkem. Podle scénáře Oty Hofmana natočil Valášek o rok později dětský film o přípravě dětí na II. celostátní Spartakiádu KOUZELNÝ DEN (1960).


1.7.1926
Prostějov, Československo
27.1.1968
Praha, Československo
Jan Valášek st. csfd

Naše bláznivá rodinaKdyž má svátek DominikaMalá mořská vílaKůň se zlatou hvězdou na čeleCestička padajícího listíKlukSlon se zlatou trubkouVelrybí komedieModrý autobusTři zlaté vlasy děda VševědaMalý Bobeš ve městěMalý BobešKouzelný denNedohledné dálkyPrázdniny v oblacíchUlice, kde si hrají dětiVelcí, děti a jáBaron KaplanByt pod mrakemJediná nocSlavíkČerná ovceDobrodružství Toma SawyeraZačínáme žítŠťastnou cestuŽeny v uniforměKdy brečí mužiChlapec a pesKuťásek a Kutilka na horáchV ulici je starý krámMladá láskaVánoční dárek


Aktualizace osobnostního profilu Jan Valášek st.: 4.11. 2023 02:26