Andrej Zvjagincev 60 let


Andrej Petrovič Zvjagintsev se narodil 6. února 1964 ve věčně zamrzlém Novosibirsku. Po absolvování místního divadelního učiliště (studio L. Belova) byl roku 1984 přijat na nejstarší a největší divadelní školu v Rusku – Ruskou akademii umění – GITIS (studio E. Lazarova), zde o šest let později dosáhl absolutoria.

Nadešel čas změnit své postavení vůči onomu záznamovému zařízení. Obdivovatel Lynche a Antonioniho přesedlal za kameru. Do nového tisíciletí vstupuje jako režisér třech dílů temně laděné patnáctidílné TV série „Chyornaya komnata / Černý pokoj“. To je však pouhý záchvěv před průlomem.

Výlet dvou bratrů, Andreje (Vladimir Garin) a Ivana (Ivan Dobronravov) se svým dvanáct let nezvěstným otcem (Konstantin Lavronenko) získal roku 2003, kromě ocenění za Nejlepší zahraniční snímek přehlídky v Palm Springs, i dva Zlaté lvy z benátského filmového festivalu za Nejlepší debut a cenu pro Nejlepšího herce, udělenou všem třem hlavním mužským představitelům. Zajištění distribuce pro 32 zemí světa se stalo příjemným bonbónkem na závěr. „VOZVRAŠČENIE / NÁVRAT“ byl jako nejlepší ruský film roku vyslán i do soutěže o Oscara. Touhu ruské veřejnosti získat onu pozlacenou sošku glosoval režisér takto:

„Nemyslím si že můj film vyhraje. Nenatočil jsem ho kvůli získávání všemožných cen. Je tvůrčím snímkem.“


6.2.1964
Novosibirsk, Rusko, Sovětský svaz
Andrej Zvjagincev csfd

What HappensNemilovaníLeviatanJelenaVyhoštěníNávratČjornaja komnataTajnaApocryphaThe 87th Annual Academy AwardsZlatý Glóbus 2015Días de cineCinema 3Ljubov do grobaNovyy god v noyabreŠirli-MyrliKamenskajaIl était une fois... Andrej Zvjagincev. RežissjorIl était une fois...


Aktualizace osobnostního profilu Andrej Zvjagincev: 16.11. 2023 13:49