Zdenka Procházková (1926 - 2021)


Herečka Zdenka Procházková se narodila v Praze 4. 4. 1926. V dětství se věnovala baletu a hře na klavír, především díky své matce, která byla vynikající klavíristkou. S divadlem se poprvé setkala při studiu na reálném gymnáziu na Lobkowitzově náměstí, kdy vystoupila v Uranii ve Svobodově Rozveselené rodině a ve Vinohradském divadle ve Vrchlického Soudu lásky. Po ukončení gymnázia úspěšně absolvovala zkoušky na pražskou konzervatoř, která však byla po roce zavřena Němci.

Další film, ve kterém získala úlohu, byl Nerudův Týden v tichém domě. V této době přešla také z pražské konzervatoře k brněnské, protože studenti v Praze měli zakázáno hrát ve filmech. V Brně hrála ve Svobodném divadle, například hlavní roli v Pugetově Šťastném věku. Po ukončení školy se vydala na turné po Slovensku s Bernsteinovou Láskou, kde hrála společně s Jiřím Dohnalem a poté nastoupila do angažmá v Opavě. Zde ztvárnila Helenu v Čapkově R.U.R.

Jejím dalším hereckým domovem se stalo Divadlo státního filmu, dnešní ABC, které fungovala pouhé tři roky. Další nabídku dostala z Městských divadel pražských, kde setrvala sedmnáct let. Hostovala i v Národním divadle ve Ztraceném štěstí, Sluhovi dvou pánů, v Shawově Živnosti paní Warrenové, Suchovo-Kobylanově Svatbě Krečniského. V MDP pak hrála hlavní roli Lízy Doolittlové v Shawově Pigmylionu spolu se Svatoplukem Benešem, Zápolské Slečně Maličevské, Čechově Ivanovovi, ve Fredových Panneských slibech, Shakespearově komedii Jak se vám líbí, Priestleyově Začalo to v ráji, aj.

V té době také dost filmovala, objevila se v Návratu Martina Friče, úspěšné Radokově Daleké cestě, Písničce za groš, v Krškově Mladých letech a Z mého života, Čechově Nezlob, Kristino!, Hoblově Ztracené tváři a ve filmu a pátý jezdec je Strach. Z pozdějších let můžeme uvést film Jak napálit advokáta a Upír z Feratu. Objevila se také v úspěšném seriálu Nemocnice na kraji města v roli matky Viktora Preisse.


4.4.1926
Praha, Československo
25.8.2021
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Zdenka Procházková csfd

Poslední aristokratkaVoda, čo ma drží nad vodouZoufalé ženy dělají zoufalé věciLída BaarováPoslední cyklistaHrobníkRytmus v patáchSvatba na bitevním poliMuž a stínŽil jsem s cizinkouI ve smrti samiKdyž chcípne pesŠpendlík na motýlaČas sluhůČas na hodináchFeuerdrachenUpír z FeratuBlázni, vodníci a podvodníciJak napálit advokátaFilatelistická historieLady DraculaRudý primátorSonntagsgeschichtenProměnaTajemství velikého vypravěčeMěsíc s dýmkouTřicet jedna ve stínuZtracená tvářA pátý jezdec je StrachPáni GlembayovéMuž proti tměUragan DPartyzánská stezkaNezlob, KristinoZ mého životaMladá létaPísnička za grošBylo to v májiPára nad hrncemDaleká cestaNávrat domůTýden v tichém doměMrtvý mezi živýmiKrejzoviInspektor MaxVzteklinaOrdinace v růžové zahraděVšechny moje láskyGympl s (r)učením omezeným


Aktualizace osobnostního profilu Zdenka Procházková: 3.11. 2023 00:12