Edna Purviance (1895 - 1958)


“Pan Chaplin se mě zeptal, zda bych s ním nechtěla hrát v jeho filmech. Smála jsem se tomu, ale souhlasila jsem, že to zkusím. Myslím, že si mě vybral, protože mě nemusel nijak přeučovat, mohl mě učit tak, jak to chtěl on. Chci vám říct, že jsem zažívala nevýslovná muka. Ty oči se zdály být všude. Byla jsem jednoduše vyděšená k smrti. On měl se mnou ale nekonečnou trpělivost.“

V roce 1915 Chaplin pracoval na svém druhém filmu pod hlavičkou Essanay Studios, blízko Niles v Kalifornii (jihovýchodní strana sanfranciské zátoky). Hledal zrovna představitelku hlavní role pro svou krátkometrážní komedii CHAPLIN NA NÁMLUVÁCH (1915) a jeden jeho kolega zahlédl v Tate's Café v San Francisku Purvianceovou a pomyslel si, že by se do role hodila (pracovala tehdy jako stenografka). Chaplin si s ní domluvil schůzku a ačkoli byl přesvědčen, že je pro komediální role příliš vážná, práci získala.

Chaplin a Purvianceová během práce na filmech u Essanay, Mutual a First National prožívali vztah nejen profesionální, ale i romantický (1915-1917), který byl přerušen až jeho vynuceným sňatkem s teprve 18tiletou Mildred Harrisovou (rozvod 1920). Purvianceová se objevila ve více jak třiceti Chaplinových filmech, včetně klasického THE KID (1921). Její jemný, dívčí projev v protikladu k jeho vylomeninám fungoval na filmovém trhu velmi dobře. Její poslední film s ním, němé drama DÁMA Z PAŘÍŽE (1923), znamenal také její první hlavní roli. Chaplin jí jejím obsazením chtěl pomoci nastartovat vlastní kariéru. Účinkovala pak ještě ve dvou dalších filmech: THE SEA GULL, také známém pod názvem A WOMAN OF THE SEA - který Chaplin nikdy nedokončil – a, těsně před svým odchodem z pláten, ve francouzském filmu z roku 1927, ÉDUCATION DE PRINCE. Zahlédnout ji pak můžeme ještě ve dvou dramatech, v němých minirolích v PAN VERDOUX (1947) a SVĚTLA RAMP (1952).

Chaplin ji měl na výplatní listině až do její smrti a každý měsíc jí vyplácel pravidelnou rentu. Věnoval jí také mnohem více pozornosti než kterékoli ze svých prvních manželek. Spekuluje se, že kdyby byli bývali sezdáni, Chaplin by se vyhnul mnoha pozdějším soukromým problémům a skandálům (neplánovaná těhotenství atp.). Ačkoli byla po několik let zapletena s Chaplinem, provdala se nakonec za Johna Squirea, pilota Pan-American Airlines (1938-1945, kdy zemřel). Nedávno byly objeveny němé černobílé i barevné filmy; dávají nám nahlédnout do jejich společného života v pozdních 30. a začátkem 40. let a našlo se i přes 50 obrázků z nikdy neuvedeného filmu THE SEA GULL. Publikovány byly spolu s původními filmovými titulky.


21.10.1895
Paradise, Nevada, USA
11.1.1958
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Edna Purviance csfd

Charlie Chaplin: RevueSvětla rampPan VerdouxCharlie Chaplin CavalcadeCharlie Chaplin FestivalÉducation de princeWoman of the Sea, ADáma z PařížePoutníkKidChase Me CharlieDobrý voják CharlieEssanay-Chaplin Revue of 1916, TheCharlie Chaplin, le génie de la libertéWhy Be Good? Sexuality & Censorship in Early CinemaNeznámý ChaplinCharlie Chaplin: The Little TrampThe Funniest Man in the WorldDny vzrušení a smíchuHollywood: The Golden YearsCharlie's LifeVejplataZahalečiChaplin vesnickým hrdinouV neděli odpoledneChaplinovy trampotyPsí životPůjčkaChaplin strážcem veřejného pořádkuChaplin uprchlým trestancemChaplin v lázníchChaplin vystěhovalcemChaplin falešným hrabětemChaplin hasičemChaplin na kolečkových bruslíchChaplin obchodním příručímChaplin odhadcem v zastavárněChaplin ve filmovém ateliéruChaplin šumařemCharlie zlodějemCarmenChaplin bankovním sluhouChaplin boxeremChaplin dokonalou dámouChaplin lepičem tapetChaplin lodním kuchařemChaplin na námluváchChaplin na plážiChaplin se ženíChaplin tulákemChaplin v kabaretuChaplin v parku


Aktualizace osobnostního profilu Edna Purviance: 19.11. 2023 14:56