Teresa Iżewska (1933 - 1982)


V květnu 1957 vystupuje na červený koberec v Cannes Andzej Wajda, Tadeusz Janczar a čtyřiadvacetiletá Teresa Izewská, hlavní tvůrci filmu Kanály. Jedná se o velký úspěch, první poválečný polský film na velkém mezinárodním festivalu. Izewská svou krásou zaujme, poskytuje rozhovory světovým médiím v angličtině i francouzštině, polští tvůrci dostanou seriózní nabídku z Hollywoodu na natáčení v Americe. Izewská by zřejmě souhlasila, ale bylo jí zamítnuto vydání cestovního pasu. Těžko soudit, jestli byl tohle osudový zlom v její kariéře, jak o tom později mluvila její dcera Ewa Zabawa-Dmitruk nebo jen jedna z epizod osudu výjimečné herečky, která „nevěděla, jak žít, nemohla být šťastná".

Izewská pak ztvárnila typově podobné role osudových žen se schopností pobláznit celé hejno mužů, z nichž zpravidla dva dostanou největší šanci, přičemž Izewská si nakonec vždy vybere toho s větším charakterem. Tak je tomu ve filmu Baza ludzi umarlych (1959), její role Wandy je po Kanálech nejvíce oceňovaná. Film byl natočen podle knihy spisovatele Marka Hłaska (někdejšího hereččina partnera) a pojednával o skupině řidičů svážejících v těžkých podmínkách dřevo z Bieszczadských hor, Izewská představuje dívku jednoho z nich, která je ochotná udělat vše pro to, aby se dostala z zpátky do města.

Od poloviny 60. let začala působit v divadle v Gdaňsku, filmové role obdržela jen zřídka. V převážně maskulinním prostředí se Izewská ocitla i v polské westernové variaci (směs polské armády, kovbojských klobouků a stád koní) Rancho Texas (1959) a v dramatu z prostředí ropných těžařů Nafta (1961), kde si zahrála Basiu, ženu geologa Simona Surmacze, jejichž vztah projde krizí. Hrála i v několika vztahových komediích Rozwodów nie bedzie (1964), Podróz za jeden usmiech (1972). Naposledy se ve filmu objevila v roce 1983 v dramatu Odwet, jeho premiéru už nestihla.

Otcem její první dcery byl první manžel, zpěvák Andrzej Wincior, jejich manželství trvalo krátkou dobu. Kolem Izewské se pak chvíli pohybovali spisovatelé Janusz Glowacki a Marek Hłasko. Jejím druhým manželem se stal ředitel wroclawského divadla Piotr Paradowski, toto manželství také skončilo rozvodem. Třetím manželem byl o 11 let mladší herecký kolega Zbigniew Grochala.


8.4.1933
Varšava, Polsko
26.8.1982
Gdaňsk, Polsko
Teresa Iżewska csfd

OdwetCesta za úsměvKryptonim NektarMansardaRozwodów nie będzieSpotkanie w 'Bajce'NaftaZákladna zemřelýchRancho TexasKanályCesta za úsměv


Aktualizace osobnostního profilu Teresa Iżewska: 23.4. 2024 20:36