Vladimír Petruška (1923 - 1986)


Vladimír Petruška (někdy uváděn též jako Vlado Petruška) se narodil 5. července 1923 v Geľnici u Spišské Nové Vsi do dělnické rodiny. Ale kvůli nedostatku finančních prostředků nemohl dokončit středoškolská studia. Na dva roky se stal nezaměstnaným, během druhé světové války se poté stal úředníkem ve Škodových závodech v Dubnici nad Váhom. Už od svých studentských dob se věnoval ochotnickému divadlu, ale pro profesionální hereckou dráhu se rozhodl až po osvobození.

Jako herec prošel od milovnických a hrdinných kreací až po charakterní úlohy, přesně vytvořené v ryzím realismu. Petruška přetvářel se všemi svými výrazovými prostředky výrazné titulní, ale i menší, úlohy v domácím a světovém repertoáru z desítek děl klasických a i moderních dramatiků. Ovšem v pozdějších dobách omezoval svojí hereckou práci na úkor té režisérské.

Jako divadelní režisér se přidržoval emocionálního zabarvení, umělecké zkratky, vědomého vedení herců a i politické uvědomělosti. Stejně jako ve své herecké kariéře, tak i v režisérské práci se dostal do styku s klasickým i tehdejším současným divadelním repertoárem.

Z jeho režií si uveďme inscenace: „Úklady a láska“ Friedricha Schillera, Beaumarchaisova „Figarova svatba“, „Romeo a Julie“ Williema Shakespeara, Gorkého „Na dně“, „Žebrácká opera“ Bertolta Brechta a nebo Višněvského „Optimistická tragédie“.


5.7.1923
Gelnica, Československo
4.5.1986
Košice, Československo
Vladimír Petruška csfd

Kapušanskí pyšní pániKto ste, Jozef Gabčík?Chlapec do náručiaSvetlá nad prístavomA ak zajtra umriemAkcia SkippyPřitažlivost výškySekeraZa každú cenuZapomeňte na MozartaNa druhom brehu slobodaPrávom lásky72 stupňov pod nulouMlyn na piesčinePredohra v molBarboraNech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišielPredčasné letoKosenie jastrabej lúkyŽivá vodaBlízke diaľavyHordubalKde šumí lesRuy BlasPoéma o svedomí I., II.Päť dní do rozsudkuAnjelik za desať šilingovHľadačiLouis PasteurVojáci svobodyŽelezný zákonDo posledného dychuGangster bez menaOceliariRozdeleníSlnko vychádza nad PrašivouZypa CupakBrána k domovuEšte sa nevraciamŽivot na útekuBludné cestyCesta ženyCesta do ParížaJaltská konferencia 1945Vrchárska baladaVnukČlovek na mosteKrompašská vzburaPrvý deň slobodySedem výkrikov na moriChodba smrtiEsterInfernoKolotočRázcestieŽenaAlžbeta AnglickáCanarisova krvavá  hviezdaKnieža RasticKráska a výlet


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Petruška: 14.3. 2024 13:10