Roza Schlesingerová (1874 - 1946)


O herečce Roze Schlesingerové mnoho informací, jak z osobního, ale hlavně z profesního života, není. Narodila se v červnu 1874 ve Vídni jako Rozalia Börová, bývala uváděná jako Roza, ale i Rosa, v Čechách pak bylo její příjmení počeštěno jako Bérová, ale i komoleno jako Bönová či Bénová.

Po roce 1919 přesídlili s manželem natrvalo do Československa, nejdřív působili ve Varnsdorfu, a pak od roku 1923 v Praze. Příležitostně tu působila jako host v pražském německém divadle, ale hlavně se uplatňovala v němých filmech.

Do českého filmu vstoupila poprvé v roce 1926 a do konce němé éry natočila na 20 filmů, jak epizodky, tak i výraznější role. Z jejich výraznějších rolí stojí za připomenutí filmy Lásky Kačenky Strnadové (přepadená domovnice), Švejk v ruském zajetí (hraběnka Taxilová), Batalion (Rokosová), Mlynář a jeho dítě (Záleská), Pancéřové auto (hospodyně u bandity) a Starý hřích (žebračka Světáková)

Dále si zahrála epizodky ve filmech Otec Kondelík a ženich Vejvara (služka), Takový je život (sousedka) a Dům ztraceného štěstí (divačka u soudu).


1.4.1874
Vídeň, Rakousko-Uhersko
22.1.1946
Praha, Československo
Roza Schlesingerová csfd

Rozina sebranecBoží mlýnyBoží mlýny (německá verze)JánošíkPísničkářDobrý voják ŠvejkKarel Havlíček BorovskýMiláček plukuOn a jeho sestraOn a jeho sestra (německá verze)To neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)Třetí rotaC. a k. polní maršálekC. a k. polní maršálek (německá verze)Vendelínův očistec a rájBoží mlýnyHorské volání S. O. S.Hříchy láskyPancéřové autoStarý hřích - kalich hořkostiTakový je životTchán Kondelík a zeť VejvaraVarhaník u sv. VítaMlynář a jeho dítěBatalionDvě oči, které nezklamouLásky Kačenky StrnadovéOtec Kondelík a ženich Vejvara I.


Aktualizace osobnostního profilu Roza Schlesingerová: 11.4. 2024 17:01