Odette Laure (1917 - 2004)


Francouzská zpěvačka a herečka Odette Laure se prosadila především na divadelních jevištích v muzikálovém a operetním repertoáru, na svém kontě má ale také přes dvacet filmových rolí. Narodila se jako Odette Dhomme v Paříži do umělecky založené rodiny, rodiče ji od dětství vedli ke zpěvu a pěstovali v ní lásku k divadlu, hrála také několik dětských rolí v operetách. Když ale později přišla s plánem stát se profesionální herečkou, narazila na odpor otce. Ten jí zakoupil v Paříži kadeřnictví a přinutil ji věnovat se této živnosti.

Během padesátých let se Odette Laure zařadila mezi populární zpěvačky, své aktivity kromě vystupování na pódiích rozšířila také o četné gramofonové a rozhlasové nahrávky, za jejichž umělecký i obchodní přínos získala v roce 1954 Velkou cenu udělovanou hudební organizací Académie du disque. Zatímco v této dekádě byla pěveckou hvězdou bulvárních scén, v šedesátých letech se více orientovala na klasické divadlo, jako herečka se začala prosazovat i v televizi.

Ve filmu se začala po delší přestávce znovu objevovat až v sedmdesátých letech (DOŽIVOTNÍ DŮCHOD – Le viager, 1971; JÁ, MODRÁ KVĚTINA – Moi, fleur bleue, 1977). Na menší divadelní scéně Théâtre 347 zazářila ve Williamsově hře Skleněný zvěřinec a v roce 1977 za ni obdržela divadelní cenu Trophée Béatrix Dusanne, později našla uplatnění v úspěšné Poiretově divadelní komedii Veselé velikonoce. Z jejích pozdějších vystoupení před kamerou stojí za zmínku Tavernierův komorní příběh ČAS NOSTALGIE (Daddy Nostalgie, 1990), za nějž byla nominována na Cézara. Později ještě odehrála několik menších rolí (NEZNÁMÝ V DOMĚ - L′inconnu dans la maison, 1992; PROFESOR – Le prof, 2000), objevila se ještě v několika televizních seriálech.

Ze soukromí Odette Laure je známá jen skromná informace, že v mládí absolvovala jedno nevydařené manželství. Poslední léta života strávila v pečovatelském domě v Paříži, kde zemřela 10. června 2004 ve věku 87 let.


28.2.1917
Paříž, Île de France, Francie
10.6.2004
Paříž, Île de France, Francie
Odette Laure csfd

ProfesorLa DilettantePetits nuages d'étéAlice boit du petit laitBláznivé babičkyJeden za všechnyLe secret du petit milliardMéprise d'otageNeznámý v doměRej výtržníkůUn beau petit milliardJalousieČas nostalgiePérigord noirLes nanasUn garçon de FranceBon anniversaire JulietteLe Braconnier de DieuAntoine et JulieAtterrissage, L'Les folies du samedi soirPlume, LaAu bout du bout du bancInsulaires, LesRoméo et BaucisLundi la fêteTemps d'une République: Marthe, 19 ans en 18Moi, fleur bleue12 úkolů pro AsterixeDoživotní rentaVisite de la vieille dame, LaVincent ScottoL'école des cocottesC'est arrivé à 36 chandellesMitsouLe grand jeuLa pochardeJouons le jeuLa Fête à HenrietteLady PanameMarie du port, LaEntre terre et merMaigretHomme à tout faire, L'Le GerfautBague au doigt, LaDames de coeur, LesBanlieue Sud-EstLe petit théâtre d'Antenne 2Vie de Marianne, LaTop à...Quand on est deuxStarsEntrez sans frapperLa joie de vivre


Aktualizace osobnostního profilu Odette Laure: 1.11. 2023 17:00