Simona Stašová 69 let


Od poloviny devadesátých let se Simona Stašová stala jednou z našich nejvytíženějších hereček současnosti. Ztvárnila několik desítek postav především v televizních filmech a seriálech ale velké role umí zahrát i ve filmu. Nemluvě o dalších rolích na divadelní scéně, kterým v současnosti dává přednost a hraje životní role v několika inscenacích.

V roce 1991 se stává členkou Městských divadel pražských. Nejprve působila v Divadle K a současně hostovala v Divadle za branou II, v Činoherním klubu a v neposlední řadě i v soukromých divadelních produkcích. O dva roky později se její domovskou scénou stává Divadlo ABC, kde působí dodnes. Můžeme ji vidět mj. v inscenacích Ideální manžel (jako paní Chevelyovou), Taxi na věčnost nebo Třikrát život. Další postavy ztvárnila např. v inscenacích Sestup Orfeův od amerického dramatika Tennessee Williamse, ve Veselých paničkách windsorských jako Pazourová, či v anglické detektivní komedii od Normana Robbinse Do hrobky tanečním krokem.

Ve filmu se poprvé objevila v polovině sedmdesátých let a její role Wandy měla poněkud dramatický ráz, protože se jednalo o válečné drama MYS DOBRÉ NADĚJE. Následovaly role ve filmech NEÚPLNÉ ZATMĚNÍ (1982), PĚTKA S HVĚZDIČKOU (1985) či NEMOCNÝ BÍLÝ SLON (1989). Jedna z nejlepších rolí přišla ale až v roce 1998, kdy začala natáčet film Jana Hřebejka PELÍŠKY. Zde si zahrála maminku Šebkovou. Později byla nominována na Českém lvu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ale cenu nakonec nezískala. O rok později hrála i v dalším Hřebejkově filmu MUSÍME SI POMÁHAT.

Ve filmu BABÍ LÉTO (2001) režiséra Vladimíra Michálka si zahrála květinářku, či ve filmu ŠTĚSTÍ (2005) od Bohdana Slámy ztvárnila vedlejší postavu paní Součkové. Zde vytvořila pár s Boleslavem Polívkou. Za film ROMÁN PRO ŽENY (2005) získala nominaci na Českém lvu za vedlejší roli, ale ani zde křišťálového lva nedostala. Zahrála si v mnoha televizních inscenacích či pohádkách mj. O HONZOVI A PRINCEZNĚ DORINCE (1985), PANÍ LIŠKA (1987), O KUMBURSKÉ MELUZÍNĚ (1994) nebo v komedii DĚDICTVÍ SLEČNY INNOCENCIE (2003).


19.3.1955
Praha, Československo
Simona Stašová csfd

Bezva zuby na zásnubyPrinc MamánekLída BaarováTenkrát v rájiŽivot je životSebemilenecLáska je láskaMůj vysvlečenej deníkTady hlídám jáMuži v nadějiBludičkyDešťová vílaHasičiJseš mrtvej, tak nebrečKlub osamělých srdcíSvědomí Denisy KlánovéKukačkyPolibek na cestuDítě hvězdyKrev zmizeléhoPsí kusVšichni musí zemřítŠtěstíI ve smrti samiPoklad na Sovím HrádkuRevizorRomán pro ženyDědictví slečny InnocencieKožené sluncePrsten kohouta AlektryaBabí létoManželka Ronalda SheldonaZlatá princeznaMusíme si pomáhatOběti a vraziVálka ve třetím poschodíČeský RobinsonKašpárkovy rolničkyNávštěva staré dámyPelíškyŠest statečnýchKrálovny kouzelného lesaMarkétin zvěřinecO modrém ptáčkuJeště není pozděKouzelniceKouzelný bolehojZáhadná paní SavageováDům poslední radostiKouzelný měšecO kumburské MeluzíněPohádka o splněných přáníchRóza, strážné strašidloMaigretův první případPacholátkoO těch Martinových dudáchPražákům, těm je hejPřes padací mostySněhurčino polepšeníBlázni a děvčátka


Aktualizace osobnostního profilu Simona Stašová: 13.12. 2023 11:21